KAKVA NAS ZIMA ČEKA OVE GODINE? Slede bujične poplave, a evo kada će pasti i prvi sneg

Novosti Onlajn

02. 10. 2023. u 10:03

METEOROLOG Ivan Ristić dao je sezonsku prognozu i otkrio kakvo nas vreme očekuje do kraja godine.

КАКВА НАС ЗИМА ЧЕКА ОВЕ ГОДИНЕ? Следе бујичне поплаве, а ево када ће пасти и први снег

Foto: Tanjug

- Početak oktobra veći deo Evrope biće pod uticajem islandskog ciklona i afričkog anticiklona nazvanog "Apolon" koji donosi prave letnje temperature u zapadnu i jugozapadnu Evropu, u Španiji maksimumi će se kretati oko 35°C - kaže Ristić i dodaje:

- U drugoj polovini prve nedelje oktobra, tačnije oko 5. oktobra u severnu Evropu dolazi polarni vorteks i donosi hladan artički vazduh, ali i prve snežne pahulje. Hladan artički vazduh kretaće se na istok i jugoistok i do kraje prve dekade oktobra zahvatiće veći deo istočne Evrope. Prvi sneg se očekuje u Skandinaviji, pribaltičkim zemljama i evropskom delu Rusije.

Naš region, a i samim tim naša zemlja biće na granici svih ovih sistema, ali ne bi bilo iznenađenje da deo hladnog vazduha dođe i do nas i uslovi prvo jače jesenje zahlađenje. U svakom slučaju, nakon toga posle Miholjdana 12. oktobra hladan vazduh iz istočne Evrope polako će ustupati mesto toplijem sa zapada i doći će ponovo do porasta temperatura kod nas i na istoku Evrope.

Što se tiče temperatura u prve dve dekade oktobra najviše dnevne temperature biće uglavnom iznad 20°C, u toplijim periodima od 24°C do 28°C, a kod osveženja između 20°C i 24°C.

- Jutra sveža sa temperaturama od 10°C do 15°C po kotlinama gde će biti maglovito i niže. Ukoliko bude došlo do prodora hladnijeg vazduha sa severa i severoistoka oko 10. oktobra, što nije nemoguće, najviše dnevne temperature u tom periodu biće od od 15°C do 19°C a jutarnje će pasti na vrednosti od 5°C do 10°C - najavljuje Ristić.

Nakon ovog kratkotrajnog zahlađenja najviše temperature će ponovo biti u porastu i kretaće se preko 20°C.

- Padavina u prve dve dekade oktobra biće malo, uglavnom će oslabljeni talasi nešto svežijeg vazduha usloviti prolazna naoblačenja i kratkotrajno pojačan vetar.

Vreme u novembru

Prema najavi Ristića, treća dekada oktobra i početak novembra donose kraj miholjskog leta i promenu sinoptičke situacije, sve više oblaka krenuće prema našem regionu i doneti prve prave jesenje kiše.

- Trend kišovite jeseni nastaviće se u novembru, tako da se usled velike količine kiše u pojedinim danima očekuju i bujične poplave. One nastaju kada količina padavina za kratko vreme pređe 20mm u naseljenim mestima i 40mm u planinskim - objašnjava Ristić i dodaje.

- Temperatura će biti u skladu sa kalendarom i biće u postepenom padu tokom novembra, jutarnje od 2°C do 8°C, a najviša dnevna od 7°C do 15°C. Polarni vorteks ove godine biće slab i podeljen na tri dela. Jedan će biti nad Severnom Amerikom, drugi nad Sibirom, a treći najvažniji za nas baš iznad severne Evrope. To će otvoriti mogućnost da zima 2023/2024. bude kao što smo imali nekad, da temperature budu u granicama normale i puno snega koji će doneti cikloni sa centrima u južnom Jadranu i Egejskom moru - objašnjava meteorolog. Prvi sneg ali i snežni pokrivač u Srbiji prema sadašnjim prognozama se očekuje sredinom decembra, mada nas neće iznenaditi ako ga bude i ranije.

Vreme u decembru

U decembru malo sunca a puno oblaka i niske oblačnosti ponegde i magle, nastavlja se trend da će biti više padavina ali sada i snega.

- Jutarnje temperature od -3°C do 3°C, a najviše dnevne od 2°C do 7°C. U danima sa snežnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umeren mraz od -10°C do -5°C i maksimalnom temperaturom oko 0°C - najavio je Ristić.

Vreme u januaru

- Najhladniji ali i najsnežniji period ove zime biće kraj decembra i prva polovina januara, totalno drugačiji scenario nego prošle godine kada smo za Novu godinu sedeli u kafićima - kaže meteorolog Ristić.

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“ - Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar