SPOMENIK DRAŽI ISPRED PORODIĆNE KUĆE: "Novosti saznaju" Skulptura generala Mihailovića u Bregalničkoj 24 od 17. oktobra

V. Mitrić, V. C. Spasojević

05. 10. 2023. u 16:15

SKULPTURA spomenik generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, biće postavljena i svečano otkrivena 17. oktobra, isped kuće u kojoj je živeo, u Bregalničkoj ulici 24, u Beogradu.

СПОМЕНИК ДРАЖИ ИСПРЕД ПОРОДИЋНЕ КУЋЕ: Новости сазнају Скулптура генерала Михаиловића у Брегалничкој 24 од 17. октобра

Naša Drina i Arhiva Novosti

Tačnije, na mestu nekadašnje porodične kuće Mihailovića danas se nalazi stambena zgrada, u čijem prizemlju je poslovni prostor i u njemu će Patriotsko i ekološko društvo "Naša Drina" otvoriti spomen-sobu Mihailoviću. Na samom ulazu nalaziće se ovaj spomenik.

- U kući je porodica Draže Mihailovića živela između dva rata, a njegova kćerka i kasnije, nesmetano, sve do šezdesetih godina. Nakon toga kuću je prodala drugoj porodici, a ova investitorima. Investitori su nam izašli u susret, pa smo deo poslovnog prostora u toj zgradi otkupili za spomen-sobu, a deo su nam poklonili - kaže prvi čovek udruženja "Naša Drina" mr Igor Braunović, narodni poslanik i direktor "Srbijašuma".

U spomen-sobi će biti izloženi i lični predmeti Draže Mihailovića, koje je imao kod sebe dok se skrivao, tokom Drugog svetskog rata i pred hapšenje. Između ostalog, biće tu nekoliko pari naočara, perorez, torba, foto-aparat... Ostalo je, kaže Braunović - iznenađenje.

Naša Drina i Arhiva Novosti

Braunović i Radenović sa Dražinom skulpturom

Skulptura je rad našeg vajara prof. Dragana Radenovića, člana Ruske akademije likovnih umetnosti, autora spomenika Slobodanu Miloševiću u Moskvi, i zove se "Nebozemna zakletva".

- Obično se ne bavim spomenicima, već skulpturama, a kada je postalo izvesno da ću raditi skulpturu u funckiji spomenika generalu Mihailoviću, shvatio sam to kao veliki izazov i odgovornost. Poželeo sam da kroz eruptivni način modelovanja izradim figuru čoveka koji je bio veliki stradalnik i prema kom je, kako je sam na suđenju rekao, istorija bila okrutna. Dok sam razmišljao kako bi trebalo da izgleda, otišao sam na službu u manastir Stanjevići, posvećen Svetoj Trojici, iznad Budve. Posle službe zaustavio sam igumana Jefrema i tražio blagoslov. Pozvao me je nasamo, dao mi blagoslov i rekao da su se kralj Vladimir, car Lazar, Karađorđe i Draža Mihailović zakleli da će služiti svom narodu do kraja i da su tu zakletvu ispunili. U crkvi se to zove nebozemna zakletva, pa se po tome zove i moja skulptura - objašnjava Radenović.

DOZVOLA NIJE POTREBNA

UDRUŽENjE "Naša Drina" dostavilo je Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda, 25. jula ove godine, inicijativu da se postavi skulptura Dragoljubu Draži Mihailoviću, potvrđeno je za "Novosti" u gradskom Sekretarijatu za kulturu:

- Pošto inicijativa nije bila potpuna, Komisija je uputila novi dopis udruženju da je dopune idejnim rešenjem spomen-obeležja i propratnim informacijama. Dopuna predloga do danas nije dostavljena, pa se nisu stekli uslovi da se uzme u razmatranje.

Igor Braunović objašnjava za "Novosti" da su u međuvremenu odlučili da skulpturu postave na ulaznim vratima svojih prostorija, odnosno spomen-sobe, tako što su vrata dva i po metra uvukli i napravili prostor. U tom slučaju, skulptura se nalazi u sklopu njihovog poslovnog prostora, pa im za njeno postavljanje nisu potrebne dozvole.

Na njegovom spomeniku Mihailović stoji ispred nalonja (crkveni stalak za Bibliju), oslonjen jednom rukom na nju kao da se zaklinje, a nogama ne dodirujući zemlju, levitirajući iznad nje. Kao da se, kaže Radenović, i dalje "zaklinje da će dužnost obaviti do kraja".

Pored igumana Jefrema, autor je dobio blagoslov i od episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, a mitopolit dabrobosanski Hrizostom rekao mu je da je podizanje ovog spomenika u Beogradu značajno za izmirenje srpskog naroda.

Spomen-soba posvećena komandantu JuVO imaće 110 kvadrata, a goste će dočekivati istoričari.

Naša Drina i Arhiva Novosti

Nekadašnja kuća Mihailovića

- Generalu Mihailoviću se ne zna grob, što je sramota i grehota i pred Bogom i pred ljudima - kaže Braunović, ukazujući na njegovo rodoljublje i odlikovanja koja je stekao u oba svetska rata. - Kao ratnika su ga cenili i oni protiv kojih je ratovao, uključujući Austrougare, sa kojima se tukao na Mačkovom kamenu i Drini. Podele u našem rodu, nastale u Drugom svetskom ratu, a posebno posle njega, stavile su Mihailovića na stub srama. Ako nema groba, evo kuće - muzeja za srpskog generala. Dosta smo se delili i došlo je vreme da se složimo da bi svako trebalo da dobije svoje mesto u našoj istoriji - kaže Braunović.

BEĆKOVIĆ: VRAĆA SE KUĆI

DRAŽA se vraća kući, da uredi svoj razrušeni dom - ovim rečima je akademik i pisac Matija Bećković prokomentarisao čin Udruženja "Naša Drina" da urade i postave spomenik ispred kuće u Bregalničkoj 24, u Beogradu. Otkup Dražine kuće i postavljanje spomenika Bećković je ocenio kao akciju koja doprinosi tome "da svako dobije svoje mesto".

Na pitanje kako to da jedini spomenik Mihailoviću u srpskoj prestonici podiže neko ko je kao poslanik ušao u parlament na listi SPS, Braunović objašnjava da je on, pre svega, član "Naše Drine", a ova organizacija deli istu nacionalnu politiku sa socijalistima, iako ne zastupa komunističku ideologiju, pa su otuda na istoj listi.

- Mislimo da je ovo jedan korak ka unutarnacionalnom pomirenju. I socijalisti danas idu u crkve, a ne kao nekada - kaže Braunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)