EVO DO KAD ĆE TRAJATI MIHOLJSKO LETO U SRBIJI: Do ovog datuma sunce, a onda zahlađenje i kiša, moguć čak i mraz

Novosti Onlajn

07. 10. 2023. u 22:12

METEOROLOG Marko Čubrilo je na svom "Fejsbuk" nalogu otkrio kakvo vreme nas očekuje do kraja oktobra. Zahlađenje nas očekuje od petka 13. oktobra.

ЕВО ДО КАД ЋЕ ТРАЈАТИ МИХОЉСКО ЛЕТО У СРБИЈИ: До овог датума сунце, а онда захлађење и киша, могућ чак и мраз

Foto: D. Balšić

- U petak malo do umereno oblačno, suvo i relativno toplo uz maksimume od +16 do +25 stepeni Celzijusa, na jugu i oko +27 stepeni Celzijusa. Duvaće slab do umeren, severozapadni vetar. Za vikend još toplije i u nedelju bi se maksimum kretao od +20 do +27, a na jugu regiona bi lokalno mogao biti i oko +30 stepeni Celzijusa. U nedelju posle podne će se preko nas svojom periferijom premesitit jak hladan front koji će istoku Skandinavije, zemljama Baltika i zapadu Rusije doneti prvi sneg. Taj front će usloviti prolazno naoblačenje, ređu pojavu slabe, prolazne kiše, jak i vrlo jak severni i severozapadni vetar, posebno na severu regiona i jače zahlađenje.

Severozapadni vetar će oslabiti i okrenuti na jugozapadni smer. Dnevni maksimum znatno niži u odnosu na protekle dane i trebao bi se kretati od +11 do +19, n jugu oko +23 stepena Celzijusa. Noć ka utorku hladna, posebno na istoku regiona gde u predelima preko 800mnv, posebno u planinskim kotlinama može biti slabog mraza. Tokom dana u utorak već toplije uz maksimume do +23 stepena Celzijusa, dok će zatim i sredu i četvrtak uz jugozapadno vazdušno strujanje biti veoma toplo uz maksimume od +18 do +26 stepeni Celzijusa, što je zanatno iznad proseka. U petak 13.10. je moguće manje zahlađenje, verovatno bez padavina i uz kratkotrajno okretanje vetra na severozapadni smer. Maksimumi bi mogli biti od +15 do +22 stepena Celzijusa. Zatim ponovo toplo uz temperature znatno iznad proseka, dok je oko 15.10. moguće konkretnije pogoršanje vremena, prvo na zapadu regiona - rekao je Čubrilo.

U drugoj polovini oktobra se očekuje hladnije i kišovitije vreme. Jače zahlađenje tek od 20. oktobra.

- Ovo je jako dugačak interval te su promene moguće, ali do polovine meseca uglavnom znatno toplije od proseka uz prolazno, ali jače zahalđenje oko 9.10 - dodao je Čubrilo.

Otkrio je i prve prognoze o predstojećoj zimi. U narednih mesec dana će moći bolje da precizira prognozu za zimu, ali na osnovu sadašnjih informacija, zima bi mogla da bude vrlo topla.

- Na kraju samo kratak osvrt na poslednji proračun dugoročnog ECMWF modela. Posle vrlo hladnih postavki iz septembra, nove, oktobarske su potpono promenule trend i daju signal za vrlo toplu zimu. Kao što sam kod tog proteklog perioda tvrdio, tako stojim pri istom stavu kada je ovaj proračun u pitanju. Do novembra nema dovoljno ulaznih podataka da modeli izvedu kvalitetnu simulaciju za neki dugoročan trend. Tek u narednih mesec dana će znatno veći deo podataka biti dostupniji te će time i simulacije biti pouzdanije - zaključio je Čubrilo.

BONUS VIDEO: Zastrašujuće kretanje oblaka nad jugom Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini