"OVO ČISTI SRBIJU" Premijerka na pitanje "Novosti": Izgradnja regionalnih deponija izuzetno važna za ciljeve održivog razvoja

M. Stevanović

10. 10. 2023. u 14:51

IZGRADNjA regionalnih deponija, poput sanitarne deponije ''Kalenić'' u opštini Ub, izuzetno je važna za ostvarivanje ciljeva održive zajednice, istakla je premijerka Ana Brnabić.

ОВО ЧИСТИ СРБИЈУ Премијерка на питање Новости: Изградња регионалних депонија изузетно важна за циљеве одрживог развоја

Foto: Novosti

- Ne postoji kraj naše Srbije u kome se ne vidi naš neodgovorni odnos prema zemlji i životnoj sredini. Svuda niču divlje deponije, i dalje lete kese, u rekama je sve, od mrtvih životinja do starih frižidera i šporeta. Onda se očekuje da država to nekako očisti. Svi se gledamo međusobno i optužujemo državu za nedovoljna ulaganja. Pre svega to počinje od obrazovnog sektora i porodice, ali dobro, kada država daje dobar impuls, kao što daje poslednjih osam godina, onda će svako od nas da se promeni i vodi računa. Meni je zaista najlicemernije stvar, kada vidimo lažne ekologe, koji protestuju protiv zagađenja vazduha, a svi puše. Tako da nisam sigurna šta im smeta, ali to je do njih - kazala je premijerka, odgovarajući na pitanje naše novinarke.

Foto: Novosti

Ona je navela da kompanija "Smurfit Kappa", koja se bavi proizvodnjom ambalaže papira, radi celokupnu proizvodnju sa recikliranim papirom u svojim fabrikama na Adi Ciganliji, Avali i na Paliluli.

- Oni će bolje raditi ako imaju više otpadnog papira i moći će da povećaju svoju proizvodnju u Srbiji zahvaljujući ovakvim reciklažnim centrima. Oni su napravili sopstveno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, biološko postrojenje, najsavremenije na svetu i polako, zajedno sa našom privredom mi idemo u tom pravcu da zaista na najbolji mogući način štitimo našu životnu sredinu - istakla je Brnabićeva.

Ona je kazala da je izgradnja regionalne sanitarne deponije "Kalenić" važan projekat koji čisti Srbiju

- Vi kupujete opremu, od kanti do vozila, koja će prikupljati taj otpad na održiv način, prebacivati ga u transfer stanice, po najboljim evropskim standardima, šaljete u regionalne centre, a tamo ga prerađujete i pripremate za ponovnu upotrebu. Do 2014. godine nije rađeno skoro ništa. Kada pogledate otpadne vode, potrebno je 6 milijardi evra da se uloži, da bismo došli do evropskog standarda. Mi u ovom trenutku imamo projekte u vrednosti 3,5 milijardi, tako da ima još dosta da uradimo. Dobro da smo krenuli - zaključila je Brnabićeva.

Podsetimo, Kompanija "Novosti" nedavno je održala panel o održivom razvoju i održivoj zajednici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima