TURISTI SRPSKOG POREKLA ZAHVALNI SRBIJI NA IZBAVLJENJU: Vlada misli na svoje ljude u Izraelu

Novosti Onlajn

11. 10. 2023. u 17:45

SPAS za grupu od 40 turista uglavnom srpskog porekla iz Kanade, Amerike i Velike Britanije, koji su bili u obilasku svetinja u Jerusalimu, zatečene bombardovanjem Izraela od strane Hamasa, zbrinuti su zahvaljujući pomoći koja je stigla od – srpske vlade.

ТУРИСТИ СРПСКОГ ПОРЕКЛА ЗАХВАЛНИ СРБИЈИ НА ИЗБАВЉЕЊУ: Влада мисли на своје људе у Израелу

foto: Z. Ć.

Grupa se zahvaljuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, srpskoj Vladi i ministru inostranih poslova Ivici Dačiću, koji su uložili veliki napor da ih zbrinu pošto ih je teroristički napad zarobio u Izraelu.

Srpska vlada je, uz pomoć svoje ambasade u Izraelu, uspela juče posle podne da grupu turista prebaci u Jordan, trenutno su na putu za aerodrom u Amanu i uskoro bi trebalo da polete za London.

Članovi birmingemske Srpske pravoslavne crkve Svetog kneza Lazara, bili su na izletu u poseti svetim mestima, kako opširno izveštava BBC News.

Oni su u subotu bili u Vitlejemu na okupiranoj Zapadnoj obali tokom napada Hamasa na Izrael. Prešli su put od pet milja do Jerusalima tako što su putovali u konvoju.

Sveštenik crkve Svetog kneza Lazara, otac Nenad Popović (44) rekao je da je na putovanju bilo 40 ljudi, od kojih su tridesetak bili britanski državljani.

Nataša Hol, ćerka britanskog 71-godišnjaka koji je zaglavio u Izraelu od terorističkih napada tokom vikenda kaže da je pokuša kod britanske vlada da pomogne.

Jovan Jovanović je 1. oktobra otišao u posetu Izraelu sa crkvenom grupom, a Nataša Hol je rekla: „Osećam se kao da su potpuno napušteni“.

Gospodin Jovanović, penzionisani kuhinjski monter iz Birmingema, registrovao je svoje podatke u Forin ofisu, ali mu je samo rečeno “da pričeka i pokuša da dobije let kući”, rekla je gospođa Hol.

Zbog godina ljudi u grupi, rekla je da nisu imali načina da to sami organizuju i da je pokušavala da rezerviše let za svog oca, koji joj je pričao o eksplozijama koje su čuli iz svog hotela.

Većina grupe je srpskog porekla i ona je rekla da je srpska ambasada mnogo više pomogla od britanske.

Otac Nenad Popović rekao je da je na putovanju bilo 40 ljudi, od kojih su tridesetak bili britanski državljani.

„Ovde možemo da čujemo sirene i mnogo detonacija, ponekad bombi“, rekao je Popović za PA Media.

„Imamo decu ovde, imamo stare ljude kojima su potrebni lekovi jer nismo planirali da ostanemo u Izraelu.”

Mnogo avio-kompanija je otkazalo letove za Izrael ili upozorilo na prekid putovanja kako se bezbednosna situacija pogoršava.

Majka šestoro dece Ljiljana Stojsavljević, 54, iz Londona, rekla je u ponedeljak uveče da nisu imali nikakav kontakt sa vladom otkako su ih obavestili o tome gde se nalaze.

„Pod stresom smo, izgleda da nema podsticaja od britanske vlade za građane koji su ovde zaglavljeni“, rekla je Ljiljana Stojsavljević, dodajući da je bilo nemoguće pronaći let iz Izraela.

Na sreću, brzo je reagovala Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić, koji su sve preduzeli da se grupa turista srpskog porekla bezbjedno evakuiše ka Jordanu i letom iz Amana za London stignu na sigurno mesto, do svojih domova.

(A plus portal)

BONUS VIDEO: EKSPLOZIJE ODJEKUJU GAZOM: Zgrade se ruše kao kule od karata - Osveta Izraela je u toku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)