SLAVIMO KULTURU I TRADICIJU: U čast obeležavanja godišnjice održavanja Prvog sabora trubača, u Guči će ovog vikenda zagrmeti trube

Promo

12. 10. 2023. u 13:48

POVODOM dana ustanove i obeležavanja 62. godišnjice održavanja Prvog sabora trubača, koji se održao davne 1961. godine, Kulturni centar opštine Lučani u Guči pripremio je bogat program.

СЛАВИМО КУЛТУРУ И ТРАДИЦИЈУ: У част обележавања годишњице одржавања Првог сабора трубача, у Гучи ће овог викенда загрмети трубе

Foto: KC Guča

U prazničnoj nedelji prepunoj sadržaja građanima su dostupne besplatne predstave, zabave za mališane na otvorenom i jesenji maskenbal, dok će u subotu, na Pokrov Presvete Bogorodice, 14. oktobra biti priređena prigodna svečanost, pa će iz centra trubačke prestonice zagrmeti trube, najavljujući veliko slavlje.

Foto: KC Guča

Kulturni centar kao nosilac svih kulturnih dešavanja u opštini Lučani i oganizator kulturno-umetničkog programa Sabora, prirediće prigodnu svečanost na kojoj će učestvovati:

  • „Timočki veseljaci“, Knjaževac – najizvornije muziciranje na 62. Dragačevskom saboru trubača
  • Milenko Filipović, Užice – truba publike na 62. Dragačevskom saboru trubača
  • „Dragačevski podmladak“, Guča – najbolji mladi orkestar na 62. Dragačevskom saboru trubača
  • Marko Trnavac, Mršelji – najizvornije muziciranje na 61. Dragačevskom saboru trubača
  • KUD „Abrašević“, Guča
  • KUD „MB Namenska“, Lučani
  • Pevačke grupe iz Dragačeva

Takođe, tokom celog dana u centru Guče biće organizovana i prodajna izložba tradicionalnih proizvoda i rukotvorina.

Foto: KC Guča

O Dragačevskom saboru trubača

14. oktobra 1961. godine počeo je Prvi sabor trubača u Guči na kojem su učestvovala svega četiri lokalna orkestra. Kako su godine, decenije prolazile, Sabor je rastao, razvijao se i počeo da živi za sebe, nekim svojim životom. Priča jednu posebnu priču već više od šest decenija. Svaka godina je nova stranica ispisane saborske istorije koju s ponosom prepričavamo i prenosimo s generacije na generaciju.

Ne bežeći od tradicije, čuvajući ono što je izvorno, a to je trubaštvo, prilagođavamo se i novim trendovima, svim uzrastima, privlačimo novu publiku koja pored čarobnog zvuka trube uživa i u modernim ritmovima.

Foto: KC Guča

Ove godine, za 62. Dragačevski sabor trubača, pomerili smo granice i prevazišli sopstvena očekivanja. Uz svesrdnu podršku produkcije ovogodišnjeg Sabora - Skymusic-a, pokazali smo da naša publika jednako uživa kako u tradicionalnim, tako i u modernim muzičkim stilovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)