SVEČANO OTVORENA KONFERENCIJA ASTRONOMA SRBIJE U SANU: Predavanja će trajati do 20. oktobra

Tanjug

16. 10. 2023. u 12:56

KONFERENCIJA astronoma Srbije svečano je otvorena jutros u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u organizaciji Astronomske opservatorije Beograd i Katedre za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

СВЕЧАНО ОТВОРЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА АСТРОНОМА СРБИЈЕ У САНУ: Предавања ће трајати до 20. октобра

fot: Z.Jovanović

Pozdravljajući učesnike, predsednik SANU Zoran Knežević je ocenio da je program konferencije obiman i zanimljiv i da će „razvoj astronomije u Srbiji između dve konferencije biti sagledan u najširoj perspektivi i na najvišem stručnom i naučnom nivou”, prenose mediji.

Knežević je istakao da SANU kao krovna naučna i umetnička institucija neguje i podržava najviše naučne i umetničke vrednosti, važan deo njenih aktivnosti su i naučni skupovi, kao što je Konferencija astronoma Srbije.

U svom obraćanju, državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić je rekao da je cilj konferencije da objedni široke teme, a izlaganja će biti objavljena kao trajni doprinos astronomiji kao nauci.

Dekan Matematičkog fakulteta Zoran Rakić je poželeo „mnogo naučnih rasprava i novih ideja za nove projekte”, dok je direktor Astronomske opservatorije Beograd Luka Popović najavio razne teme važne za srpsku astronomiju i izrazio nadu da će se doći do nekih ideja kako da se unapredi naučni i istraživački i rad.

Početna predavanja pripala su Volframu Kolačniju „Variability of AGN” i Petru Kufurstu sa „Supernovae as tracers of the structure and evolution of the surrounding universe”.

Sesije konferencije koja traje do 20. oktobra uključuju predavanja po pozivu domaćih i međunarodnih predavača, prezentacije doktorskih i magistarskih teza koje su završene od poslednje konferencije, a predstavljeni prilozi biće objavljeni u publikacijama Astronomske opservatorije Beograd.

Cilj 20. Konferencije je da pokrije širok spektar tema, kao što su fizika zvezda, fizika međuzvezdane materije, zvezdani i galaktički sistemi, astrometrija, dinamička astronomija, planetologija, ekstragalaktička astronomija i kosmologija.

Među temama su i interdisciplinarne studije koje obuhvataju astrobiologiju, astrohemiju, geofiziku, fiziku atmosfere, astronautiku, svemirsku nauku, istoriju, filozofiju i nastavu astronomije, amatersku astronomiju, sociologiju astronomije, astronomiju u umetnosti i kulturi.

BONUS VIDEO: BRZO, KRATKO, JASNO, PROVERENO I - ČASNO: Svečanom akademijom obeleženo 70 godina "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona