PATRIJARH U SUBOTU OSVEŠTAVA JEDAN POSEBAN HRAM: Nalazi se u krugu Vaspitno-popravnog doma Kruševac, gradili su ga i štićenici (FOTO)

S.BABOVIĆ

19. 10. 2023. u 06:30

PATRIJARH srpski gospodin Porfirije u subotu će osveštati hram u krugu Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu.

ПАТРИЈАРХ У СУБОТУ ОСВЕШТАВА ЈЕДАН ПОСЕБАН ХРАМ: Налази се у кругу Васпитно-поправног дома Крушевац, градили су га и штићеници (ФОТО)

Foto:S:Babović

U bogomolji posvećenoj Svetim apostolima Filimonu i Onisimu biće služena i sveta arhijerejska liturgija. U izgradnji hrama učestvovali su i sami štićenici, a prilozima su pomogli i zaposleni, Ministarstvo pravde, mnogobrojne organizacije i donatori. 

Gradnja pravoslavne bogomolje krenula je 2018. godine, dok je godinu dana ranije osveštan krst. Crkva je rađena po ugledu na manastir Hopovo na Fruškoj gori, a izgled crkve, kao i tačno mesto gde je kasnije podignuta, odredio je episkop kruševački Gospodin David.

Verski objekat je zidan od izbrušenih i oblikovanih cigli, koje su ranije bile u jednom od starih objekata VP doma, skoro sasvim izgorelog u požaru. Interesantno je da su svecima Filimonu i Onisimu posvećeni svi hramovi koji se u kaznenim ustanovama nalaze u Grčkoj. I pre nego da VP dobije hram, u krugu ove ustanove uvedena je i Svetosavska akademija, lomljenje božićne česnice, a poštuju se i običaji štićenika drugih veroispovesti.

Ovo će biti drugi put posle 2021. godine da patrijarh Porfirije poseti VP dom.

- Podrška molitvena siguran sam da je važna, a isto tako i podrška, uputstvo i savet da hram, koji se nalazi na ovom mestu, bude tačka u kojoj će svi imati mogućnosti da se napajaju i onim što nadilazi naše moći, naše ograničene kapacitete, da se napajaju blagošću duha Svetoga koja je nesumnjivo potrebna ovde, kao i svuda, u svakom vremenu-rekao je tom prilikom patrijarh Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)