DRUGOSRBIJANCI USTALI PROTIV OBELEŽJA DRAŽI: Na kritike zbog spomenika istoričari odgovaraju - Mihailović je priznat lider pokreta otpora

Lj. B.

19. 10. 2023. u 10:45

ČETNIŠTVO je u Srbiji postalo zva­nična ideologija, partizanski pokret je mar­ginalizovan, a Srbija nije sposobna da napravi otklon koji bi omogućio refor­me i evropeizaciju. Sve to usporava naš put ka EU i utiče na odnose u regionu.

ДРУГОСРБИЈАНЦИ УСТАЛИ ПРОТИВ ОБЕЛЕЖЈА ДРАЖИ: На критике због споменика историчари одговарају - Михаиловић је признат лидер покрета отпора

Tek otvoren Memorijal u Bregalničkoj ulici, Foto N. Skenderija

Ovako bi se mogle sažeti reakcije pripadnika tzv. druge Srbije, ali i hrvat­skih i bošnjačkih medija u Zagrebu i Sarajevu, na po­stavljanje spomenika gene­ralu Draži Mihailoviću u Bregalničkoj ulici u Beo­gradu koji je podiglo pri­vatno udruženje bez ikakvog institucionalnog učešća države.

Istovremeno, srpski istoričari odbacuju takve tvrdnje i napominju da je Mihailović bio priznati lider pokreta otpora to­kom Drugog svetskog rata.

- U Srbiji ne vlada nika­kva četnička ideologija, i to su budalasta razmišlja­nja - kaže za naš list isto­ričar Bojan Dimitrijević.

- Ravnogorski po­kret je bio deo save­zničke koali­cije koja ga je priznavala.

Komentarišući navode da odnos prema generalu Draži i njegova rehabi­litacija udaljavaju našu zemlju od Evrope i da pred­staljaju kamen spoticanja na tom putu, Dimitrijević ističe da su pokret Draže Mihailovića priznavale zemlje koje su posle rata osnovale Evropsku uniju.

- Najviše fascinira što napadi na Mihailovi­ća i njegov pokret dolaze iz susednih zemalja koje su zvanično imale svoje vojne for­macije u okviru Trećeg rajha, a to su bile ustaše u Hrvatskoj, Han­džar divizija i muslimanska po­licija u BiH, koji su ubijali Srbe, dok je Draža Mihai­lović vodio pokret ot­pora i spasavao Srbe izvan granica naše zemlje - kaže Dimitrijević.

Milan Koljanin, Foto A. S.

Inače, da podizanje spo­menika generalu Mihailo­viću utiče na odnose u regi­onu i da to ponovo podiže stepen nepoverenja, smatra Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljud­ska prava. Ona navodi da je u pitanju strah od toga šta će Srbija uraditi kao najveća i najviše naoružana zemlja u regionu, ali naznača­va "da se kroz našu istoriografiju i opšti javni na­rativ promovi­še četnički po­kret". Biserko, u svom narativu, opominje što se srpski nacionalni i državni identi­tet gradi na premisama koje su antijugoslovenske, anti­komunističke, svetosavske, rusofilske i četničke, a ne propušta ni da spome­ne rusifikaciju srpskog identiteta.

I Inicijativa mladih za ljudska prava podizanje spomenika vidi "kao po­slednju fazu normalizaci­je četništva i četnika kao heroja i rodoljuba", što, kako primećuju, "nije u skladu sa istorijskim činjenicama". Zeleno-levi front, pak, spočitava da je sramno da iza podizanja spomenika stoji SPS, naslednik Sa­veza komunista Srbije, i rehabilituje osuđenog rat­nog zločinca i saradnika nacističkog okupatora.

Inače, opšte je pozna­to da je sve što je u vezi sa Dražom Mihailovićem i četničkim pokretom ima primese politike, a isto­ričar Milan Koljanin ističe da i podizanje spomenika ima široki poli­tički značaj. Za njega ovo možda i nije bio dobar tre­nutak za takvo nešto, "jer se Srbija na taj način uvlači u priču o reviziji istori­je, koja je široko prisut­na". Ovaj istoričar smatra da je spomenik na Ravnoj gori bio dovoljan da se obe­leži uloga ovog pokreta.

Oskrnavljen mural

MURAL Dragoljuba Draže Mihailovića na­slikan na soliteru u Ulici Todora od Stalaća, nedaleko od spomen-sobe Draži u Bregalničkoj, nepoznati počinioci juče su potpuno prekrili grafitima. Na muralu urađenom pre nekoliko mese­ci, vidi se ogromna crvena fleka sa natpisom "Antifa" iza koje se samo nazire lik četničkog vojvode. Plavom bojom je nacrtana nacistička svastika, pa precrtana, a na licu Mihailovića je napisan broj 161. Inače, još se traga za počiniocima koji su noć pre otvaranja Muzeja bacili crvenu farbu na zgradu u Bregalničkoj.                                                                                            Š. M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)