POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA DELIĆ MOŠTIJU KNEZA LAZARA: Patrijarh položio malu svetinju pri osveštanju hrama u VP domu

S.BABOVIĆ

21. 10. 2023. u 18:59

KRUŠEVAC - PATRIJARH srpski gospodin Porfirije osveštao je hram u krugu Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА ДЕЛИЋ МОШТИЈУ КНЕЗА ЛАЗАРА: Патријарх положио малу светињу при освештању храма у ВП дому

Foto:S.Babović

U bogomolji posvećenoj Svetim apostolima Filimonu i Onisimu služena je i Sveta arhijerejska liturgija,a u hram je položena častica, delić moštiju svetog kneza Lazara, osnivača Kruševca.

 Brojni vernici bili su nadahnuti besedom patrijarha, koji je istakao da srpski narod podiže hrame od kada postoji, da je to činio i u najtežim vremenima svoje istorije, jer je živ i hoće da bude živ.

- Blagosloveni smo danas, jer na ovom mestu, gde se vaspitavaju mladi, došavši ovde sa mnogim ranama i ožiljcima, sa ko zna kakvim skrivenim bolovima i tugama, dečijim raspećima, koja su ih dovela do toga da izgube orjentir, da zalutaju, izgube put, blagodareći brizi ljudi, koji vaspitavaju i rade ovde, ali i brizi države Srbije, postoji ovako mesto - poručio je patrijarh Porfirije. -  I oni koji vaspitavaju i oni koji se vaspitavaju dolaziće ovde da se obrate Bogu, upravo polazeći od činjenice da znamo da smo živi kao narod i da smo živi kao pojedinci, jer imamo dušu, jer je blagodat Božija sa nama kroz sveti hram. Ovde na ovom mestu, svi mi, moći ćemo i ono što ne možemo nigde na drugom mestu i ono što nas najdublje u nama zakopano boli, da otvorimo svoju ranu, srce, da prinesemo i radost i da onda blagodat Božija, svaku ranu isceli, a svaku lepotu - umnoži.

U izgradnji hrama učestvovali su i sami štićenici, a prilozima su pomogli i zaposleni, Ministarstvo pravde, mnogobrojne organizacije i donatori. Gradnja pravoslavne bogomolje krenula je 2018. godine, dok je godinu dana ranije osveštan krst. Crkva je rađena po ugledu na manastir Hopovo na Fruškoj gori, a izgled crkve, kao i tačno mesto gde je kasnije podignuta, odredio je episkop kruševački Gospodin David.

Ovo je drugi put da je poglavar SPC u VP domu. Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da je patrijarh sponovnim dolaskom iskazao ne samo poštovanje, već i veliku brigu za mladiće i devojke koji se nalaze u VP Domu.

-Niko nije bez grešaka i niko nije bez padova, baš kao što je patrijarh Porfirije više puta do sada celom društvu ukazao, misleći na sve one ljude kojima je naša podrška potrebna svakog dana - rekao je Dejan Carević.-Svi smo na istom zadatku - da ih naučimo da je jedna greška samo faza u životu koju mogu da iskoriste kao priliku da odgovore izazovima. Sa izgradnjom crkve ispunjena je zakonska, ali i humana i ljudska obaveza prema štićenicima koji se nalaze u ovoj ustanovi. Omogućili smo štićenicima da ostvare svoja verska prava u hramu posvećenom Bogu, veri i ljubavi prema ljudskom rodu. Njegova vrata su otvorena za pripadnike svih vera koji nose dobrotu u sebi.

Verski objekat u Vaspitno-popravnom domu Kruševac zidan je od izbrušenih i oblikovanih cigli, koje su ranije bile u jednom od starih objekata VP doma, skoro sasvim izgorelog u požaru. I pre nego da VP dobije hram, u krugu ove ustanove uvedena je i Svetosavska akademija, lomljenje božićne česnice, a poštuju se i običaji štićenika drugih veroispovesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)