SPOMENIK GENERALU BOŽI JANKOVIĆU: U Karađorđevom parku postavlja se obeležje jednom od najznačajnijih srpskih vojskovođa

Novosti online

22. 10. 2023. u 15:39

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i poptpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovaće sutra osvećenju i otkrivanju spomenika đeneralu Božidaru Boži Jankoviću, u karađorđevom parku, preko puta Veterinarskog fakulteta, u 13 sati.

СПОМЕНИК ГЕНЕРАЛУ БОЖИ ЈАНКОВИЋУ: У Карађорђевом парку поставља се обележје једном од најзначајнијих српских војсковођа

Ministarstvo za rad i boračka pitanja

Spomenik će se nalaziti u blizini Spomenika i groblja oslobodiocima Beograda 1806. godine.

Posle otkrivanja spomenika vikarni remezijanski episkop Stefan i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve osveštaće spomen đeneralu, nakon čega će ministri položiti vence.

Božidar Janković bio je srpski general i ministar vojni, učesnik Srpsko-turskih, Srpsko-bugarskog, Balkanskih i Prvog svetskog rata. U Balkanskim ratovima bio je komandant Treće armije, koja je oslobodila Kosovo, a u Srpsko-bugarskim ratovima učestvovao je u odsutnim bitkama kod Ovčeg Polja i Bregalnice.

Ministarstvo za rad i boračka pitanja

Janković je posle Prvog svetskog rata bio komandant Četvrte armijske oblasti, sa sedištem u Zagrebu, sve do smrti 1920. godine.

U posleratnoj istoriji general Janković je skrajnut i zaboravljen, a na inicijativu Udruženja srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918. spomenik se otkriva na dan oslobođenja Prištine u Prvom balkanskom ratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)