USKORO NAS OČEKUJE PRVI SNEG U SRBIJI: Evo kakvo vreme donosi početak novembra

Novosti online

30. 10. 2023. u 18:43

MARKO Čubrilo je u svojoj novoj prognozi izneo kako vreme možemo očekivati na početku novembra, ali i to kada će se zabeliti u Srbiji.

УСКОРО НАС ОЧЕКУЈЕ ПРВИ СНЕГ У СРБИЈИ: Ево какво време доноси почетак новембра

Foto: M.Stevanović

RHMZ je izbacio najavu za nevreme koje će nam prekinuti niz toplih oktobarskih dana, a Čubrilo kaže da kiša već danas posle podne stiže u naše krajeve.

Na svom fejsbuk nalogu Čubrilo navodi sledeće:

"Sutra premeštanje hladnog fronta, padavine, mogući i grmljavinski pljuskovi, biće vrlo vetrovito.

Danas malo do umerano oblačno, uglavnom suvo i vrlo toplo. Posle podne ana zapadu Hrvatske i duž severnog Jadrana povremena kiša i pljuskovi. Ove padavine su posledica približavanja hladnog fronta koji će već sutra pre podme zapdnom delu regiona, severnom i srednjem Jadranu doneti kišu i moguće grmljavinske pljuskove, koji će se zatim u toku posle podneva premeštati dalje na jugoistok te bi do utorka kasno uveče u oslabljenoj formi stigli i do jugoistoka Srbije. Padavine će biti vrlo neujednačane jer će najveći deo njih biti pljuskovitog karaktera. Zbog neobično toplog vremena u amtosferi i dalje ima sasvim dovoljno energije za jače kumulonimbusne razvoje uz grmljavinu, jak pljusak i pojavu grada. Biće vetrovito, ispred fronta duvaće jak, povremeno i vrlo jak do olujan južni vetar, koji će u zoni fronta okrenuti na prolazno jak i olujan severozapadni smer. Sutra maksimumi od oko +14 na severozapadu Hrvatske do oko +26 ponegde na jugoistoku Srbije.

Sreda i četvrtak donose mirniju atmosferu, noći prohladne, ponegde uz maglu, tokom dana malo svežije ali i dalje iznad proseka za početak novembra. Minimumi od +4 do +12 stepeni Celzijusa, a makismumi do +13 do +19 u sredu i od +16 do +23 u četvrtak.

Petak ponovo neobično topao uz jače pogoršanje vremena u toku dana koje će prvo zahvatiti zapadne i severozapadne, a u noći ka suboti i jugoistočne predele regiona. Ponovo će biti kiše, grmljavinskih pljuskova, a lokalno može biti i grada. Vetar južni, u zoni fronta olujan, zapadni. Dnevni maksimum u petak na istoku regiona i do +26 stepeni Celzijusa, posle podne svugde svežije.

Prvi dan vikenda suv i prijatan uz maksimume od +14 do +18 stepeni Celzijusa, dok se u nedelju posle podne očekuje novo pogoršanje uz kišu i pljuskove koje će nas pratiti i početkom sledeće nedelje. Do oko 07.11. relativno toplo ali uz postepen pad temperature vazduha, dok se posle tog datuma simulira izmnena sinoptike uz građenje anticiklona u širem prostoru Velike Britanije, zapadne Evrope i Skandinavije, što ka nama pokrenulo severno strujanje uz osetnije zahlađenje i povremene padavine tako da bi od 07.11. trebala nastupiti prava jesen uz maksimume ood +5 do +12 stepeni Celzijus i snežene padavine u višim planinama.

Svi izneti podaci i procene su rezultat moje obrade i tumačenja numeričkih modela, za zvanične informacije pratite državne prognostičke zavode" zaključuje Čubrilo.

BONUS VIDEO: Saborni hram u Sofiji odzvanjao srpskim ispovedanjem vere

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!