Kako se nositi sa stresom u teškim situacijama ?

Promo

20. 10. 2023. u 17:26

Svako od nas se u nekom trenutku skočio sa gubitkom voljene osobe, što je situacija koja nikome nije pala lako, bez obzira koliko je možda smrt bila očekivana.

Како се носити са стресом у тешким ситуацијама ?

Foto: Unsplash

Dobro je poznato da je stres uvek prisutan u takvim situacijama, a posebno ukoliko je potrebno da prevoz pokojnika bude izvršen iz neke druge zemlje ili iz nekog drugog grada. Takođe je dobro poznato i da organizacija sahrane, te generalno sve što prati taj tragični momenat u životu svakoga od nas, neizostavno sa sobom nosi i stres.

Ali ono što je, ipak, koliko - toliko olakšavajuća okolnost u čitavoj toj situaciji jeste što postoje firme, koje se bave upravo organizacijom sahrana, te koje mogu da izvrše i prevoz pokojnika iz bilo kog grada ili zemlje na željenu lokaciju, što u velikoj meri može stres članova porodice preminule osobe da umanji. Naravno da je važno odabrati kompaniju koja je proverena i koja ima dovoljno iskustva u pružanju svih tih usluga.

Prevoz pokojnika mora biti dobro organizovan

Kao što smo već pomenuli, od izuzetne važnosti u toj tragičnoj situaciji jeste da kompanija, koja treba da izvrši prevoz pokojnika i organizaciju celokupne sahrane bude proverena, odnosno da članovi porodice preminule osobe imaju potpuno poverenje. Samim tim će celokupna situacija biti maksimalno olakšana, iako se ne može reći da stres može biti izbegnut, prosto zato što je on neizostavan u takvim slučajevima.

Međutim, ukoliko angažujete profesionalnu kompaniju, koja se bavi i organizacijom sahrana i koja vrši prevoz pokojnika u zemlji i inostranstvu, onda ćete makar biti malo rasterećeni. Istini za volju, u pitanju su usluge koje se dodatno naplaćuju, ali koje u velikoj meri celokupnu situaciju olakšavaju.

Pored toga što će prevoz pokojnika biti izvršen profesionalno, svakako će celokupna sahrana biti dobro organizovana, pa će na taj način članovi porodice preminule osobe u velikoj meri biti rasterećeni brige oko tehničkih detalja. Sem toga, zahvaljujući iskustvu koje imaju, zaposleni u takvim kompanijama će moći da pruže profesionalnu podršku članovima porodice preminule osobe, što će opet i te kako uticati na olakšanje celokupnog procesa.

Kako odabrati odgovarajuću firmu za prevoz pokojnika?

Možda u tim momentima baš i nećete mnogo razmišljati o tome, ali bi ipak trebalo da vodite računa da kompanija koja bude bila angažovana za prevoz pokojnika, bilo da je to na teritoriji naše zemlje ili sa neke druge lokacije van granica Srbije, bude proverena, odnosno da bude pružena maksimalno profesionalna usluga. Zahvaljujući tome ćete definitivno biti manje izloženi stresu, barem kada su u pitanju tehnički detalji u vezi sa organizacijom sahrane.

Pored toga što će pripremiti celokupnu dokumentaciju, zaposleni u kompaniji koja vrši profesionalni prevoz pokojnika će se potruditi i da konkretnu uslugu izvrše u najkraćem mogućem roku, kako bi sahrana mogla da bude organizovana što je moguće pre. Sve to će svakako biti izvor stresa, ali u mnogo manjoj meri nego da se vi sami time bavite, prosto zato što ćete angažovanjem profesionalaca značajno olakšati celokupnu situaciju, koja ni u kom slučaju nije prijatna.

Kako ublažiti stres usled smrti drage osobe?

Ne može se reći da je moguće stres, koji se javlja prilikom saznanja o smrti člana porodice ili bilo koje druge drage osobe, izbeći, ali se svakako on može smanjiti. Mora se priznati da je stres neizbežan u takvim situacijama, ali ukoliko se osoba fokusira na neke druge stvari u datom momentu, može da pokuša celokupnu situaciju da prevaziđe na najbolji mogući način.

Pored toga što je važno da članovi porodice fizički budu angažovani, a posebno oko priprema za sahranu, tako da neće mnogo misliti na činjenicu da su izgubili dragu osobu, oni mogu sebi pomoći i kroz meditaciju, duboko disanje i koncentraciju, što bi trebalo redovno da vrše, kako bi smirili svoj um i duh. Pored toga je podrška prijatelja i drugih članova porodice izuzetno značajna u situaciji kada se čeka da prevoz pokojnika bude izvršen, te sasvim očekivano ljudi brinu da li će sve biti u redu, tako da dostojno sahrane preminulu osobu. Naravno da je i to sve izvor stresa, ali sa tim čovek mora da nauči da se izbori i da živi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024