RESPIRATORNE INFEKCIJE SVE PRISUTNIJE U SRBIJI: Lekari savetuju da se pored sezonske primi i ova vakcina

Novosti online

06. 11. 2023. u 12:37

U OVOJ sezoni u Srbiji još nije laboratorijski potvrđen virus gripa, ali ono što jeste – to je porast broja obolelih od respiratornih infekcija, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Prošle godine je prijavljeno više od 355.000 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu. Stručnjaci podsećaju da je najbolja prevencija vakcinacija.

РЕСПИРАТОРНЕ ИНФЕКЦИЈЕ СВЕ ПРИСУТНИЈЕ У СРБИЈИ: Лекари саветују да се поред сезонске прими и ова вакцина

Zaposleni su spremni da rade, računaju na kadrovsko i tehničko pojačanje, Foto A. S.

Najviše novoobolelih od respiratornih infekcija beleže Zlatiborski, Pirotski i Braničevski okrug. Zbog njih, nedeljno u Beogradu, oko 14.000 pacijenata potraži pomoć lekara.

- Imamo akutnu respiratornu ambulantu, gde zbrinjavamo pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama. Broj pregleda je između 50 i 60, značajno povećano u odnosu na avgust i jul. Otprilike četvrtina, 20-25 odsto je pozitivna na kovid - rekla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja "Savski venac".

Dr Katarina Mijatović, pomoćnica direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, navodi da respiratorne infekcije dominantno zahvataju gornje disajne puteve, ali da nema težih slučajeva.

- U proseku se u Gradskom zavodu pregleda oko 400 pacijenata - rekla je dr Mijatović.

Neki sezonu gripa dočekuju spremni – vakcinisani. Do sada je potrošeno oko 60 odsto vakcina protiv gripa, podaci su Instituta za javno zdravlje.

- Do sada je veliko interesovanje bilo, više od 1.300 doza smo već dali, dok smo prošle godine za ceo period dali 2.700 vakcina - istakla je dr Mićić.

Iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu kažu da vakcinu preporučuju svim hroničnim pacijentima, starijima od 65 godina, imunokompromitovanima, trudnicama i svima koji su u riziku od same infekcije.

- Vakcina protiv gripa, baš zbog osobine virusa gripa da se menja, da menja antigensku strukturu, da mutira, svake godine treba da se zaštitimo, jer nas vakcina štiti 6 do 12 meseci - ukazala je dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Stručnjaci savetuju i pneumokoknu vakcinu, jer ta bakterija izaziva lakše, teže, a nekada i životno ugrožavajuće infekcije.

- Trebalo bi jednu dozu da prime sve ove kategorije, koje treba da se vakcinišu i protiv gripa. Ona se daje samo jednom u životu, nema revakcina. Kod osoba koje imaju hronične bolesti, veoma često, na primer, infekcija gripom može da se komplikuje zapaljenjem pluća, a najčešći prouzrokovač je baš pneumokoka, odnosno streptokokus pneumonije - objašnjava dr Begović Lazarević.

U narednom periodu vakcinacija, redovno pranje ruku, izbegavanje onih koji imaju respiratorne infekcije i provetravanje prostorija u kojima boravite, pomoći će vam u borbi sa respiratornim infekcijama.

(RTS)

BONUS VIDEO: JASNA PORUKA VUČEVIĆA: Srbija ne sme da stane!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu