"PREDSEDNIK VUČIĆ JE ISPUNIO OBEĆANJE" Radojević Škodrić: Počeo sa radom digitalni mamograf u Leskovcu, pregledane prve Leskovčanke (FOTO)

Novosti online

10. 11. 2023. u 17:38

DIREKTORKA Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić obišla je danas Opštu bolnicu u Leskovcu, u kojoj je počeo sa radom najsavremeniji, digitalni mamograf.

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЈЕ ИСПУНИО ОБЕЋАЊЕ Радојевић Шкодрић: Почео са радом дигитални мамограф у Лесковцу, прегледане прве Лесковчанке (ФОТО)

Foto: RFZO

- Karcinom dojke je bolest od koje oboleva najveći broj žena, ali najveći broj i umire. Godišnje se u Srbiji razboli 4.500 žena, a umre 1.700. Na ovaj način ćemo omogućiti da se bolest otkrije u najranijoj fazi kada je moguće izlečenje. A to je ono što je najvažnije - izlečenje svake majke, sestre, ćerke ili supruge. Zato ne treba govoriti o procentima, one su 100 procenata svake porodice - izjavila je Radojević Škodrić podsetivši da je ovaj savremeni aparat, leskovačoj bolnici uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 24. oktobra, u sklopu paketa najveće nabavke dijagnostičke opreme ikada do sada. 

- Prvih šest pacijentkinja je već pregledano, mamograf će ubuduće raditi u dve smene. Pre podne će se obavljati dijagnostički pregledi, a u popodnevnim časovima će se obavljati skrining - pojasnila je ona.

Osvrnuvši se na pisanja pojedinih medija o tome kako pomenuti aparat „nije u funkciji i ko zna kada će biti“, direktorka RFZO-a je istakla da su ona neistinita, da stvaraju strah i konfuziju među pacijentima, a pokazuju i koliko oni misle o zdravlju građana Srbije.

Foto: RFZO

 

- Kao što možete da vidite, to nije tačno. Kao svaka ozbiljna i odgovorna vlast, mi smo uradili sve po proceduri – kada u zdravstvenu ustanovu unosite bilo koji medicinski aparat, on mora da se instalira i da prođe određene procedure pre nego što se pusti u rad, zbog bezbednosti pacijenata i zdravstvenih radnika. Za razliku od  njegovih prethodnika iz bivše vlasti, predsednik Aleksandar Vučić je, kao i uvek, ispunio svoja obećanja.  Prisetimo se da je u njihovo vreme pacijent morao sam da obezbedi sve od najosnovnijih stvari poput konca i gaze, a pogledajmo gde smo sada i gde ćemo tek da budemo, jer sa ovakvim ulaganjima u zdravstvo ne sme da se stane. I kao što je predsednik Vučić i najavio, opšta bolnica u Leskovcu će do kraja ove godine dobiti magnetnu rezonancu, a sledeće i angio salu. Meni kao nekom iz zdravstvene vlasti, predsednik je dostupan 24 sata, zna ime i prezime svakog deteta obolelog od retke ili teške bolesti, i o njihovom stanju se raspituje čak i kad im zdravlje nije više ugroženo - izjavila je Radojević Škodrić i dodala da su edukaciju kadra u Leskovcu, sproveli najveći eksperti iz KC Vojvodine, gde ovaj aparat postoji već duže vreme.

Takođe, u planu je da ovakve mamografe dobiju Vračar, Kragujevac, Niš, Vladičin Han, Babušnica, Kuršumlija, Negotin, ali i druga mesta sa ciljem da svaka žena u Srbiji dobije priliku da pravovremeno uradi pregled koji može da spasi život, a što će drastično doprineti očuvanju i unapređenju zdravlja naših građanki.

- I zato, zbog svih žena, prestanite da izmišljate ovakve stvari - zaključila je prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)