BRISANJEM DESANKE MIRE SVOJE SUJETE: Danas izjašnjavanje odbornika u Bujanovcu o promeni naziva škole?

J. Stojković

15. 11. 2023. u 11:35

NIJE se slučajno, baš sada, na dnevnom redu Skupštine Bujanovca našla inicijativa da osnovna škola u malom selu Biljača, umesto imena čuvene naše pesnikinje ponese ime albanskog pisca Ismaila Kadare, o čemu bi odbornici trebalo da se izjasne na sednici zakazanoj za danas.

БРИСАЊЕМ ДЕСАНКЕ МИРЕ СВОЈЕ СУЈЕТЕ: Данас изјашњавање одборника у Бујановцу о промени назива школе?

Foto J. S.

Albanci u Bujanovcu već duže ne mogu da prevaziđu razdor koji je zavladao, pa sada pokušavaju da nađu zajednički imenitelj.

Iza promene imena škole krije se između ostalog i potreba mladog predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Nevzada Lutviua, da ujedini tri albanske partije kako bi zajedno izašli na izbore.

- On je u inicijativi koja je stara i za koju mislim da svi znaju da nema šanse da prođe proceduru, od direktora do svih odbornika, video priliku da pomiri sve sujete kako bi se konačno postiglo jedinstvo među liderima albanskih partija, ali je diskutabilno i da li će se ta tačka uopšte naći na dnevnom redu sednice iako je u skupštinskom materijalu najavljena kao prva - kaže jedan od odbornika albanske partije koji insistira na anonimnosti.

Sam Lutviu u izjavi za "Večernje novosti" kaže da nema dilemu da će odbornici pokazati jedinstvo kada je u pitanju izglasavanje inicijative da škola u Biljači umesto imena Desanke Maksimović ponese ime Ismaila Kadare.

- Nemam dilemu da će ta odluka biti usvojena jednoglasno. Biljača je drugo po veličini albansko selo u bujanovačkoj opštini, tamo u školi više nema Srba. Mi smo uradili ono što je do nas i ispoštovaćemo proceduru i poslati kompletnu dokumentaciju Ministarstvu - kaže Lutviu.

Na naše pitanje - šta će se desiti ukoliko Ministarstvo prosvete odbije njihov zahtev, da li će onda odustati, samo je rekao: - Videćemo...

U Ministarstvu prosvete "Novostima" su juče potvrdili da takav zahtev nije stigao, a ministarka Slavica Đukić Dejanović rekla je da je promena imena škole - neprihvatljiva.

Prema proceduri, konačnu odluku o tome donosi Ministarstvo prosvete, a u slučaju da se ime škole promeni mimo procedure, đačke knjižice, svedočanstva i sva druga dokumenta koja bi izdavala "nepostojeća škola", bili bi nevažeći.

U Bosilegradu još bez odgovora

KRAJEM avgusta ove godine na adresu Ministarstva prosvete stigao je zahtev iz Bosilegrada, još jedne opštine u Pčinjskom okrugu, da tamošnja Gimnazija ponese ime bugarske kneginje Marije Luize.

Stefan Stojkov, predsednik Nacionalnog saveta Bugara, potvrdio je da je kompletna dokumentacija poslata nakon što je odluka usvojena na lokalnom nivou, ali da nema povratnih informacija da li je Ministarstvo razmatralo ovaj zahtev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!