ONLAJN NASTAVA ZA BAHATE UČENIKE: Kako se nedisciplinovani đaci mogu udaljiti iz škole

B. Borisavljević

22. 11. 2023. u 12:28

UČENICI koje učine težu povredu obaveza, mogu biti udaljeni iz škole najmanje pet dana, a najduže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka. Ova, nova mera koja se ne smatra kaznom, već je preventivnog karaktera je predviđena izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je nedavno usvojen u Skupštini Srbije. Rešenje o udaljenju učenika donosi direktor škole, nakon procene Tima za zaštitu u školi, a "suspendovani" đaci će pratiti nastavu onlajn.

ОНЛАЈН НАСТАВА ЗА БАХАТЕ УЧЕНИКЕ: Како се недисциплиновани ђаци могу удаљити из школе

Foto: Shutterstock

Prema rečima Roberta Džunića, člana Upravnog odbora Društva direktora Srbije i Radne grupe za sprečavanje nasilja u školama, vaspitno-disciplinski postupak pokreće se za teže povrede obaveza učenika, kao i za kršenje zabrana. To se odnosi na nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje, diskriminacije, povrede ugleda, časti i dostojanstva, na upotrebu psihoaktivnih supstanci, alkohola, droga i nikotinskih proizvoda kao i unošenje u školu oružja i drugih predmeta kojim može da se povredi drugo lice.

- Udaljenje učenika nije kazna, jer su u našem zakonskom okviru kazne samo vaspitne (opomena, ukor odeljenjskog starešine i veća) i vaspitno-disciplinske mere, kao što su ukor direktora i nastavničkog veća. U osnovnoj školi to je i premeštaj učenika u drugu školu, a u srednjoj isključenje učenika iz škole - objašnjava Džonić. - Ova mera je u interesu smirivanja situacije, kao i smanjenja napetosti u školi. Predviđena je kao preventiva, koja treba da se pozitivno odrazi na ponašanje učenika i na rad škole.

ODGOVORNOST RODITELjA

 Kroz zakonski okvir kao novine definisane su i brojčane ocene iz vladanja učenika, suspenzija učenika, nemogućnost ispisivanja đaka iz škole dok traje vaspitno-disciplinski postupak, povezivanje društveno korisnog rada kroz aktivnosti pojačanog vaspitnog rada, povećanje kazni za roditelje iz dela odgovornosti roditelja kao i u pojedinim situacijama smanjenje roka za završetak vaspitno-disciplinskog postupka - navodi Džonić.

Džonić navodi da se prilikom "suspenzije", u saradnji sa Centrom za socijalni rad i drugim institucijama, radi na pojačanom vaspitnom radu, odnosno, pruža se podrška učeniku kako bi došlo do pozitivnih promena u njegovom ponašanju. Zbog toga se i ne može reći da je ovo kazna.

- Dok je udaljenje na snazi, roditelj učenika i sam učenik dužni su da se informišu o toku nastavnog procesa, a škola je u obavezi da učenik dostavi materijal za rad kako bi se obezbedio kontinuitet u procesu nastave - kaže Džonić. - Tako su uvažena njegova prava na nastavni proces, te se odsustvo iz škole ne smatra neopravdanim izostancima, već kao učenje na daljinu, odnosno onlajn nastava. Ova mera je preventivnog karaktera, koja u teškim situacijama daje vreme školi za pravedno i zakonsko postupanje. Učeniku treba da ukaže na važnost poštovanja pravila u školi i ispunjavanja obaveza. Takođe, obavezuje roditelje na aktivno učešće u svim oblicima pojačanog vaspitnog rada sa učenikom, kao i član zakona koji definiše njihovu odgovornost.

Škole su dužne da u što kraćem roku usaglase svoja pravna dokumenta sa novim pravilima, a najkasnije za šest meseci. Ministar prosvete će u roku od godinu dana doneti prateća podzakonska akta u roku od jedne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!