Koje usluge pruža detektivska agencija i koliko one koštaju

promo

11. 11. 2023. u 17:27

U VREMENU kada su privatne informacije sve dostupnije, kada se svojevoljno dele putem društvenih mreža i kada nam je ista ta dostupnost privatnih informacija omogućila da i sami budemo na neki način privatni detektivi - detektivske agencije i dalje opstaju. I ne samo da opstaju, već, čini se, posla imaju više nego ikada.

Које услуге пружа детективска агенција и колико оне коштају

Foto freepik.com

Istina, i priroda posla se dosta promenila. Tehnologije su omogućile pružanje starih usluga na efikasniji način, dok su se istovremeno među klijentima pojavile neke nove potrebe. Stoga smo istraživali koje to usluge danas pružaju detektivske agencije, koliko koštaju te usluge i zbog kojih problema im se klijenti najčešće obraćaju.

USLUGE KOJE PRUŽA DETEKTIVSKA AGENCIJA

Iako se spisak usluga koje pruža jedna detektivska agencija razlikuje od slučaja do slučaja, pojedine usluge su zajedničke za većinu detektivskih agencija. Evo koje su to usluge najtraženije.

POLIGRAF

Od kada je poligraf postao dostupan u privatnim detektvskim agencijama njegova popularnost raste. Razlika je što se sa analognog poligrafa, koji je bio dostupan u početku, prešlo na digitalni poligraf koji je daleko bolji i pouzdaniji.

Poligraf - detektor laži, kako se još popularno naziva tražen je kao usluga kako među fizičkim, tako i među pravnim licima. Pravna lica, najčešće firme, koriste uslugu poligrafskog testiranja prilikom ispitivanja zaposlenih u vezi sa nastalom štetom, ili zbog nastalog konflikta među zaposlenima.

Kada je reč o fizičkim licima, spisak razloga zbog kojih se okreću poligrafu, je dosta duži. U osnovi se radi o izgubljenom poverenju, pa se poligrafsko testiranje koristi i da bi se proverila istinost kazivanja osobe ali i da bi se povratilo poverenje. Tako se poligraf upotrebljava u slučaju raznih bračnih nesuglasica, u slučaju provere vernosti, često i roditelji dovode svoju decu koja su ranije imala problematične obrasce ponašanja, kada posumnjaju da su im se ponovo vratila i slično.

USLUGE PRONALAŽENjA OSOBA

Usluge pronalaženja osoba su takođe vrlo tražena usluga. Privatni detektivi koji rade na ovakvim slučajevima najčešće su angažovani kako bi pronašli nestale osobe, često članove porodice ili prijatelje, zatim kako bi pronašli dužnike, lica koja su prouzrokovala štetu, naslednike...

PROVERA PROŠLOSTI

Provera prošlosti je još jedna usluga koja je tražena kako među fizičkim licima, tako i među pravnim licima. Provera prošlosti, odnosno background check je zapravo provera istorije i ponašanje određene osobe u prošlosti.

Pravna lica koriste ovu uslugu kako bi proverila kakvu istoriju ima lice koje je njihov potencijalni zaposleni. Dok, kada je reč o fizičkim licima, provera prošlosti se najčešće koristi prilikom stupanja u vezu ili pre donošenja odluke o stupanju brak.

PRAĆENjE I NADZOR

Praćenje i nadzor je jedna od prvih usluga koja nam padne na pamet kada kažemo detektivska agencija. Razlika je što je metoda praćenja danas umnogome izmenjena zahvaljujući savremenoj tehnologiji.

Tako je danas GPS tehnologija glavno oruđe u slučajevima praćanje i nadgledanja vozila. Zahvaljujući lokatorima, privatni detektivi mogu da lociraju vozilo u bilo kom trenutku bez izlaska na teren. Sve ovo samo praćenje čini efikasnijim, ali i lakšim.

Jedan od segmenata nadzora je i praćenje i komunikacije. U tu svrhu se danas upotrebljava audio-video oprema koja je znatno umanjena pa se tako može postaviti i u najmanje predmete u kući ili vozilima.

Takođe, ukoliko sumnjate da ste vi predmet prisluškivanja ili praćenja, možete da obavite kontra prislušni pregled ili da se zaštitite od zlonamernih elektronskih sredstava.

MOBILNA FORENZIKA

Mobilna forenzika je grana forenzičke nauke koja se bavi prikupljanjem, analizom i interpretacijom digitalnih tragova sa mobilnih telefona u svrhu istraživanja, dokazivanja ili drugih pravnih pitanja ili za lične potrebe.

U praksi ovo znači da detektiv može analizirati komunikaciju osobe putem postojećih poruka ili čak vraćanjem obrisanih podataka iz telefona. Tako se mogu proveriti telefonski razgovori, SMS poruke, e-mailovi, Viber, WhatsApp ili društvene mreže. Ova usluga se najčešće upotrebljava u bračnim odnosima ili vezama, u slučaju kada se sumnja na neverstvo.

DNK FORENZIKA

Usluge DNK forenzike spadaju u klasične usluge detektivske agencije, s tom razlikom da je su same metode i tehnologija znatno napredovali. Tako u okviru DNK forenzike danas postoji mogućnost da se analiziraju dlake iz kose i nokti na rukama i nogama sa ciljem da se otkrije prisustvo narkotika i do 12 meseci unazad. Takođe, danas je moguće uzeti uzorak sa gotovo svake površine. Stoga se ova metoda najčešće upotrebljava kada se sumnja na zloupotrebu narkotika.

DUE DILIGENCE

Due diligence je posebna vrsta usluge namenjena pravnim licima. Ova usluga podrazumeva dubinsku istragu i analizu potencijalnog poslovnog partnera.

Tako se u okviru ove usluge istražuju: lična i profesionalna istorija, koja uključuje radnu istoriju, članstvo u odborima i neprofitnim organizacijama; internet i mediji; detalji građanskih parnica i istorija krivičnih predmeta; obavlja se finansijska analiza.

PROVERA BOLOVANjA

Kada govorimo o uslugama namenjenim poslodavcima, jedna od onih koja se izdvaja je provera bolovanja. Zbog mogućnosti zloupotrebe bolovanja poslodavci mogu da angažuju privatnog detektiva koji će proveriti da li je bolovanje stvarno neophodno. Detektivska agencija na diskretan način uz poštovanje privatnosti utvrđuje da li zaposleni zloupotrebljava bolovanje i svoj zaključak dostavlja poslodavcu.

CENA USLUGA DETEKTIVSKE AGENCIJE

Kada se radi o cenama privatnog detektiva one su retko kada fiksne. Pre svega cene se razlikuju od agencije do agencije, zatim od vrste zadatka koji se obavlja, ali i od samog detektiva.

Kada je reč o cenama usluga samog detektiva one se obračunavaju po satu. Tako se cena usluga privatnog detektiva kreće od 25 do 40 evra.

Cena celokupne usluge zavisi od nekoliko faktora:

• Vrsta istrage igra centralnu ulogu u određivanju cene. Tako će, recimo pronalaženje adrese lica koštati mnogo manje od istraživanja prevare. Takođe, u okviru istih istraga ne mogu biti iste cene, jer će se pronalaženje nekog lica obaviti brže i jednostavnije, dok će drugo pronaleženje trajati duže i i zahtevati komlikovaniju istragu.

• Lokacija istrage, grad, mesto, može takođe uticati na cenu. Istrage u urbanim područjima ili mestima koja su udaljena mogu imati različite troškove.

• Koji će detektiv raditi na vašem slučaju takođe utiče na cenu. Iskusni privatni detektivi sa specijalizacijom u određenim oblastima obično naplaćuju više. Naravno iskusni detektivi obavljaju posao pouzdanije, aupravo njihovo iskustvo može da bude presudno za rešavanje sporova.

• Trajanje istrage, duže istrage će rezultirati većim troškovima.

• Savremenija oprema i tehnologija kao i istraga koja zajteva njihovu upotrebu podrazumeva i više troškove, što će rezultirati višom cenom na kraju.

Kada je reč o drugim popularnim uslugama, kao što je poligraf, recimo, cena je fiksna. Ona se može razlikovati od agencije do agencije, ali ne značajno i cena se kreće oko 100-150 evra.

Kada je reč o uslugama digitalne forenzike, dosta zavisi od obima usluge koja se traži kao i od opreme koju je potrebno upotrebiti. Raspon cene se za ovu uslugu kreće od 150 do 300 evra. Nešto skuplja je usluga provere digitalnog neverstva u vezi ili braku.

Pronalaženje lica je nešto skuplja od pomenutih usluga i kreće se u rasponu od 200 do 400 evra.

U jednu od skupljih usluga spada korporativna istraga i kreće se od 300 do 500 evra, dok pomenuta due diligence usluga može ići i do 800 evra.

Važno je zapamtiti da je svaka istraga jedinstvena, tako da cene mogu da variraju.

NAČEŠĆI RAZLOZI ZBOG KOJIH SE KONTAKTIRA DETEKTIVSKA AGENCIJA

Kada je reč o razlozima, ili pobudama zbog kojih se lica javljaju u detektivsku agenciju, spisak je zaista dugačak. Najčešće je to otkrivanje prevara i preljube u braku ali u vezi. Često se javljaju i zabrinuti roditelji koji sumnjaju u svoje dete. Tako žele da provere da li dete ima problema sa narkomanijom, u kakvom se društvu kreće, a postoje i slučajevi kada istražuju da li je njihovo dete član ili na neki način povezano sa nekom sektom. Ima slučajeva kada se angažuje detektiv jer se sumnja na bavljenje prostitucijom.

Česti su slučajevi pronalaženja lica, od onih koja se kriju, i dužnika pa sve do potrage za biološkim roditeljem, potrage za prijateljem, poslovnim partnerom, izgubljenoj ljubavi, potraga za detetom koje je ostavljeno ili izgubljeno pre mnogo vremena. U usluge pronalaženja spadaju i pronalaženje samo adrese stanovanja.

Dešava se da lica budu žrtve pretnji, ucena, uznemiravanja i slično. Sa razvojem tehnologije postalo je vrlo lako biti anoniman u ovom slučaju, pa je za obične građane sve teže da otkriju ko stoji iza ovih nedela. Upravo ovo je povod da se angažuje privatni detektiv.

Takođe, razvoj tehnologije doprineo je i povećanoj mogućnosti za krađu intelektualne svojine, pa se i to može istražiti.

Pravna lica se takođe često obraćaju agencijama, i najčešće su u pitanju kompanije i advokatske kancelarije. Često je razlog pretraga imovine u parnicama vezanim za deobu imovine.

Osiguravajuće kompanije se obraćaju detektivskim agencijama kada sumnjaju na prevaru u vezi osiguranja. Angažuju privatne detektive i u svrhu dokaza za potrebe sudskog spora.

Firme najčešće proveravaju potencijalne zaposlene i njihovu istoriju, a već zaposlene u proveravaju kada sumnjaju na saradnju sa konkurencijom. Neretki su slučajevi provere zbog sumnje na proneveru ili potkradanje, pa čak i sabotiranje firme.

Na samom kraju, važno je da naglasimo da ukoliko su vam potrebne usluge detektivske agencije, angažujete isključivo sertifikovanu agenciju, kao i agenciju sa bogatim iskustvom. U ovom slučaju možete biti sigurni da će svaka radnja biti preduzeta u skladu sa zakonom, ka i uz maksimalno poštovanje pravila i etike struke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!