SLUŽENA SVETA LITURGIJA: Sveštenstvo SPC ušlo u posed svog provaljenog i oskrnavljenog hrama kod Podujeva

Novosti online

06. 12. 2023. u 14:59

SA blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija danas je u selu Rakitnica kod Podujeva služena sveta liturgija u Hramu Svetog Arhangela Mihaila.

СЛУЖЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЈА: Свештенство СПЦ ушло у посед свог проваљеног и оскрнављеног храма код Подујева

Foto: Eparhija Prizren

Liturgiju je služio iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava uz sasluženje nadležnog paroha protojereja Staniše Arsića. U vharistijskom sabranju učestvovali su predstavnici Eparhije raško-prizrenske SPC.

Budući da je u ovaj hram 28. novembra ove godine provalila grupa lica koju je predvodio samozvani “sveštenik” Nikola Džufka iz Albanije, koji ni tamo nije priznat kao svešteno lice i koji je poznat po širenju etničke i verske netrpeljivosti, predstavnici Eparhije raško-prizrenske danas su najpre odslužili malo osvećenje oskrnavljenog hrama i odslužili Svetu liturgiju.

U vreme liturgije izvan crkve su bili prisutni predstavnici monitoring tima Euleksa, patrola karabinijera koji rade pri Euleksu, kao i predstavnici Kosovske policije. Događaj je protekao mirno i nakon završetka liturgije brava na ulasku hram je zamenjena.

U besedi u toku liturgije otac Sava je naglasio da je osvećenjem hrama i svetom liturgijom Hram Svetoga Arhangela Mihaila vraćen u svoj redovni crkveni poredak kao bogomolja Srpske pravoslavne crkve – Eparhije raško-prizrenske.

Otac Sava je izrazio nadu da će i ovaj hram kao i svi drugi objekti Srpske pravoslavne crkve na ovim prostorima biti poštovani i zaštićeni od daljeg skrnavljenja, jer je uloga naše Crkve da širi poštovanje među svim građanima na ovom prostoru, ali i da se brine o svojoj baštini.

Nakon liturgije otac Sava i predstavnici Eparhije su se zadržali u kraćem razgovoru sa predstavnicima Euleksa i Kosovske policije.

Eparhija raško-prizrenska izražava zabrinutost zbog toga što je Kosovska policija u Podujevu odbila da primi krivičnu prijavu Eparhije zbog provale i skrnavljenja crkve i sprovede istragu protiv lažnih sveštenih lica Nikole Džufke i Kristijana Zagalija, kao i lica koja su učestvovala u ovom nezakonitom delu, među kojima su, prema navodima portala kosovapost.net, bili i zaposleni u opštinskoj administraciji u Podujevu. Krivična prijava Eparhije u policiji je odbijena u dva navrata: 1. decembra i juče, 5. decembra, kada je Eparhija ponovo pokušala preko svoga advokata da podnese krivičnu prijavu policiji u prisustvu Euleks monitoring tima.

Kosovska policija je odbila da primi krivičnu prijavu, iako je to dužna po zakonima Kosova, što je ozbiljan prekršaj zakona, o čemu su obavešteni svi međunarodni predstavnici na KiM.

(Eparhija-prizren)

BONUS VIDEO: Porodica Angeline ubijene u Ribnikaru ima neostvarenu želju u sećanje na nju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave