DANAS SLAVIMO SVETE MUČENIKE PARAMONA I FILUMENA: Veruje se da ove reči treba izgovoriti za spasenje duše

Novosti online

12. 12. 2023. u 07:21

SRPSKA pravoslavna crkva obeležava Svete mučenike Paramona i Filumena.

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТЕ МУЧЕНИКЕ ПАРАМОНА И ФИЛУМЕНА: Верује се да ове речи треба изговорити за спасење душе

Foto: Vikipedija

U Vitiniji Azijskoj neki knez Akvilin užasno gonjaše hrišćane. Jednom uhvati on 370 hrišćana i povede ih sobom vezane na neko mesto, gde beše hram idolskog boga Posejdona. Tu ih opaki knez primoravaše da se poklone idolu i prinesu žrtvu. Mada knez prećaše smrtnom kaznom onome ko ne posluša njegovu zapovest, nijedan hrišćanin ne pokori se zapovesti njegovoj. U tom času prolažaše putem pokraj hrama neki čestan muž, po imenu Paramon. 

On zastade kod gomile vezanih ljudi i saznade o čemu se radi, pa saznavši uzviknu: „o koliko nevinih pravednika hoće skverni knez da zakolje zato što se ne klanjaju mrtvim i nemim idolima njegovim!” I produži Paramon put svoj. Tada razjareni knez posla sluge svoje da ubiju Paramona. Sluge stigoše Paramona, uhvatiše ga, pa mu najpre jezik probodoše trnom, potom ga obnažiše, i tako mu celo telo izbodoše.

Paramon sveti s molitvom u srcu predade dušu svoju Bogu. Potom i onih 370 mučenika, veliki kao sinovi Božji i nevini kao jaganjci, biše mačem posečeni, te pređoše u besmrtno carstvo Hrista Gospoda. Postradaše 250. god.

Izgovorite ovu molitvu za spasenje duše

Mučenici Tvoji, Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe, Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

BONUS VIDEO: FRANCUSKI SENT EMILION: Mesto koje živi od vina i za vino

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)