GRIP NAPADA MLAĐE, KOVID IDE NA STARIJE: Od početka nove godine registruje se veći porast broja obolelih od respiratornih infekcija

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

08. 01. 2024. u 07:00

OD početka nove godine izabrani lekari registrovali su povećan broj pacijenata koji po pomoć dolaze zbog respiratornih tegoba.

ГРИП НАПАДА МЛАЂЕ, КОВИД ИДЕ НА СТАРИЈЕ: Од почетка нове године региструје се већи пораст броја оболелих од респираторних инфекција

Foto A. Stanković

Doktorka Sanja Kojić, načelnica opšte medicine Doma zdravlja u Kragujevcu, za "Novosti" kaže da su imali veliki broj bolesnih i za božićne praznike, odnosno lekar u smeni je prosečno pregledao od 50 do 60 osoba, tako da praktično nije bilo kuće u kojoj neko nije bio bolestan.

- U našem domu zdravlja, kao i u mnogim drugim u Srbiji, imamo posebnu ambulantu za respiratorne tegobe i febrilna stanja - priča dr Kojić. - U okviru te ambulante testiramo sve sumnjive na kovid, a broj pozitivnih na dnevnom nivou iznosi od 40 do 45. Inficirani koronom imaju šarenolike tegobe, ali uglavnom dominira blago povišena telesna temperatura, bolovi u grlu i suv kašalj. Retko ko ima komplikacije na plućima. U proseku jednog pacijenta nedeljno upućujemo na lečenje na Infektivnu kliniku, i reč je uglavnom o starijim ljudima koji su hronično oboleli.

Osim kovida, povećanom broju obolelih od respiratornih infekcija doprineo je i virus gripa.

- Na grip se ne testira, ali raste broj pacijenata sa sumnjom na ovo oboljenje - kaže dr Kojić. - Takvih pacijenata je u proseku dvadesetak dnevno. Kod njih se po pravilu javlja visoka telesna temperatura, malaksalost, jaki bolovi u mišićima i zglobovima, bolovi u grlu i imaju suv kašalj. Interesantno je da se sumnja na grip obično viđa kod radno sposobnih, dakle mlađih ljudi, za razliku od kovida.

Bakterijske upale grla su dosta retke kod odraslih, ali je i njih bilo ovih dana. Naša sagovornica napominje da je dnevno oko pet do šest pacijenata sa ovom infekcijom:

- U ovom slučaju pacijenti najčešće prijavljuju da im je dete ili unuče imalo upalu grla i na osnovu ovog anamnestičkog podatka određujemo im terapiju - kaže nam. - Po potrebi radi se i bris grla, a pacijentima kod kojih nismo sigurni da li je uzrok tegoba virus ili

bakterija radimo i analizu krvi. Da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji najbolje može da odredi lekar. Ipak, opšte je poznato da u slučaju virusa nalazi krvi su takvi da pokazuju povećanje broja limfocita i/ili monocita u krvi, dok je ukupni broj leukocita (belih krvnih zrnaca) često i snižen. U slučaju virusne infekcije vrednosti CRP-a mogu da budu u granicama referentnih vrednosti, ali i neznatno povišene. Visoke vrednosti CRP-a, ukupnog broja leukocita, kao i neutrofila (koji su podtip leukocita) ukazuju na bakterijsku infekciju.

Oprezno sa antibioticima

NAČELNICA opšte medicine Doma zdravlja Kragujevac apeluje na sve koji imaju neku vrstu prehlade da ne uzimaju antibiotik na svoju ruku, jer tako mogu sebi da nanesu samo štetu. - Znatan broj pacijenata koji nam dolaze na pregled zbog respiratornih tegoba prijavljuje da su već uzeli antibiotik na svoju ruku, ali da im nije bolje - priča dr Kojić. - To je zato što se ni grip ni kovid ne leče ovim lekovima, već samo onim za snižavanje temperature, otpušavanje nosa i olakšavanje disanja i protiv bolova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)