BUJANOVČANI NE ODUSTAJU OD TRADICIJE ZA BADNJI DAN: Nekada su nas tukli, ali nismo odustajali

J. S.

06. 01. 2024. u 12:19

Bujanovčani već decenijama uprkos problemima koji su ih pratili nisu odustajali od proslave Badnjeg dana.

БУЈАНОВЧАНИ НЕ ОДУСТАЈУ ОД ТРАДИЦИЈЕ ЗА БАДЊИ ДАН: Некада су нас тукли, али нисмо одустајали

Foto:J.S.

Tako je i ove godine  centru opštine još juče je postavljeno drvo, velika česnica je  već umešena i sve je spremno za proslavu Badnjeg dana.

Mesna zajednica uz pomoć brojnih prijatelja i sponzora upriličiće sada već tradicionalno proslavu kojoj se svi raduju.

Bujanovčanin Bratislav Lazarević ispričao je za "Novosti", kako je srećan što Srbi sa juga Srbije nikada nisu odustali od tradicije i veruje da nikada i neće.

- Svega je bilo, branili su nam, tukli nas, ali po badnjak se išlo. Sada je to drugačije, komšije Albanci ne prave pitanje, opština izdvoji nešto novca za kupovinu suvog voća i verujem da će tako biti i u buduće - kaže Lazarević.

Foto:J.S.

.

Prema njegovim rečima oko podneva se kreće put Ljiljnca, bude tu 3.000 do 4.000 ljudi.

- Svako društvo ima svoje mesto u šumi, ponese se posna hrana, rakija i onda kada ispoštujemo običaje krećemo nazad, put crkve gde se u porti uz blagoslov sveštenika osvešta a zatim i pali badnjek. Nakon toga krećemo u Bujanovac u veličanstvenom litijama noseći badnjak za svoje domove – pojašnjava Lazarević.

Tamo im se pridruže i supruge i deca, jer su praznične trpeze već spremne i okupljanje uz muziku, grejanu rakiju proslava se Badnje veče, nakon čega svi odlaze svojim domovima.

A česnica je spremna, naš sagovornik koji je inače sekretar Crvenog krsta u Bujanovcu ponosno je podelio sa nama da je „nezamenjiva ekipa pekara“ kao i svake godine za građane Bujanovca pripremila česnicu čijem lomljenju se uglavnom raduju najmlađi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024