POTVRĐENO PREKO 1.000 SLUČAJEVA VELIKOG KAŠLJA U SRBIJI: Saveti stručnjaka - šta kada se jave prvi simptomi?

Tanjug

13. 01. 2024. u 09:52

U SRBIJI je do 12. januara laboratorijski potvrđen 1.051 slučaj pertusisa - velikog kašlja - izjavila je danas Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović.

ПОТВРЂЕНО ПРЕКО 1.000 СЛУЧАЈЕВА ВЕЛИКОГ КАШЉА У СРБИЈИ: Савети стручњака - шта када се јаве први симптоми?

Foto Shutterstock

Ona je Tanjugu kazala da epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje prate kretanje ove infekcije na teritoriji svih okruga Srbije i da u ovom trenutku nema porebe za proglašenjem epidemije.

- Proglašenje epidemije je jedan veliki sistemski postupak. To je procedura koju sprovodi ministar zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije i u ovom trenutku nema potrebe za takvom vrstom intervencije, samo treba lečiti bolesti i promovisati vakcinaciju - kazala je Jovanovićeva.

Vakcinacija se, kako je dodala, pre svega odnosi na decu, odnosno novorođenčad, a adekvatnom vakcinacijom i cela populacija će biti zaštićena.

- Kada dete navrši dva meseca, pa do šest meseci u potpunosti treba da primi tri doze ove vakcine, a revakcinacija se obavlja u drugoj godini života i pre polaska u školu - objasnila je Jovanovićeva.

Ona je naglasila i da je najvažnije, kada se jave simptomi oboljenja, da se osoba javi lekaru i lečenje započne na vreme, da se obavi izolacija i zaustavi širenje virusa.

Jovanovićeva je istakla i da neke bolesti mogu da se spreče vakcinacijom, odnosno da za njih postoji vakcina koja prilikom delovanja razvija određeni imunitet i otpornost kod svake individue i da se istovremeno vakcinacijom kod više od 95 odsto ciljne populacije postiže takozvani kolektivni imunitet.

- Međutim, u određenim periodima na tri do pet godina može se desiti da se broj pozitivnih slučajeva, kada su u pitanju ovakve bolesti, poveća i u takvim slučajevima imamo jednu opasnost, odnosno posebnu situaciju u kojoj epidemiolozi imaju puno posla, a naravno i kliničari, gde se u stvari prati kretanje broja inficiranih lica - rekla je ona.

BONUS VIDEO: BITKA ZA STABLO "STARIJE OD SVEGA":Stanje barske masline, stare 2.248 godina, postalo zabrinjavajuće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)