MINISTARKA GRUJIČIĆ: Još se čekaju rezultati obdukcije koji će pokazati uzrok smrti bebe u Sremskoj Mitrovici

Tanjug

28. 01. 2024. u 11:25

MINISTARKA zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da se još čekaju rezultati obdukcije koji će pokazati uzrok smrti bebe koja je preminula nakon rođenja u bolnici u Sremskoj Mitrovici i dodala da je potrebno da se promeni način rada u zdravstvu kada se dogode neočekivane situacije.

МИНИСТАРКА ГРУЈИЧИЋ: Још се чекају резултати обдукције који ће показати узрок смрти бебе у Сремској Митровици

FOTO: Privatna arhiva

Grujičić je za TV Prva pojasnila da obdukcija podrazumeva i mikroskopsku analizu tkiva i da se još čeka na rezultate, dodajući da će porodica moći, ako bude osnova, da tuži lekara i Lekarskoj komori Vojvodine i da pokrene parnični postupak.

- Mora da se promeni način rada kada se desi nešto što je neočekivano. Smrt deteta ipak nije očekivana na porođaju. I moja osnovna primedba u bolnici je bila u tome što oni nisu odmah reagovali - rekla je Grujičić.

Grujičić je istakla da je resorno ministarstvo, kada je saznalo za slučaj preminule bebe, poslalo zdravstvenu inspekciju i da se Republička stručna komisija izjasnila da je neophodno napraviti stručnu proveru kvaliteta rada u Sremskoj Mitrovici. Ministarka je navela da je neprimerena upotreba grubih reči na porođajima, kao i fizičko nasilje i da treba da bude kažnjivo ukoliko do toga dođe.

- Nama je potrebno da svaka beba bude zdrava, da bude sačuvana, da majke ponesu zaista lepe utiske i da sutra požele ponovo i trudnoću i porođaj i ostalo. Komplikacije se, nažalost, dešavaju. Njih treba rešavati ili na licu mesta, ili posle - rekla je Grujičić.

Dodala je da, ukoliko neko nije zadovoljan ponašanjem u zdravstvenim ustanovama, prvo treba da ide kod direktora da se požali, a ako nije zadovoljan reakcijom direktora klinike, onda treba da se obrati direktoru kliničkog centra.

- To je hijerarhija. Ponašanje mora da bude adekvatno. Mi smo svi tu prvenstveno zbog pacijenata. I pacijent mora da bude uvek u centru pažnje. I pacijent mora da se toleriše čak i nekada kada nije korektan, jer su ljudi uplašeni - rekla je ona.

Ministarka je pojasnila da postoji postupak reagovanja u određenim situacijama i dodala da će Republička stručna komisija napraviti kratke crtice onoga što svi ginekolozi i akušeri već znaju, a čega treba da se pridržavaju u radu sa pacijentima.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo