MOJA PAUZA ZA KAFU - VREME DA OSLUŠNEM SEBE: Život je samo jedan i zato nađite vremena za radost i za one koje volite

Novosti online

02. 02. 2024. u 16:00

SVET je postao mesto gde se uspeh često meri brzinom, efikasnošću i produktivnošću. U toj trci ka vrhu, mnogi od nas su pritisnuti očekivanjima, i primorani da se prilagođavaju i da konstantno isporučuju rezultate.

МОЈА ПАУЗА ЗА КАФУ - ВРЕМЕ ДА ОСЛУШНЕМ СЕБЕ: Живот је само један и зато нађите времена за радост и за оне које волите

Foto: Piksabej

Na svakom koraku srećemo se sa nečijim očekivanjima koja, u ovoj besomučnoj trci koju nam je namenilo savremeno doba, postaju vremenom deo nas, deo naših života. I tada potpuno nesvesno ulazimo u užurbani tempo u kojem često sami gomilamo dodatne obaveze i sami sebi skraćujemo dan.

Možemo slobodno reći da smo svi manje-više preopterećeni i privatnim i poslovnim obavezama, i zato često imamo osećaj da smo na korak da ,,proključamo’’. Taj osećaj neosnovanog nemira koji je prisutan u nama kada mislimo da nećemo sve stići da završimo, taj momenat kada se budimo u sred noći sa mislima šta smo zaboravili da uradimo predstavlja opterećenje koje sigurno vodi u burnout. Ovaj sindrom modernog doba ima simptome i posledice kojih mnogi nisu svesni. To je duboko i kompleksno stanje iscrpljenosti koje utiče na fizičko, emocionalno i mentalno zdravlje.

Osobe koje pate od burnout -a često osećaju da su na ivici, da su izgorele iznutra i upravo zato imaju manjak energije i teško se nose sa svakodnevnim izazovima. A iscrpljenost značajno utiče na svakodnevni život. Stalno neraspoloženje i razdražljivost utiču i te kako na partnerski odnos, na odnos sa decom i prijateljima. I zato je posebno važno da, pre nego što ,,proključamo" i ,,pregorimo", postavimo životne prioritete na svoje mesto.

Naročito kada si majka, domaćica, sestra, ćerka, poslovna žena... Baš tada je potrebno odvojiti vreme za sebe, za svoje hobije i želje, za trenutke opuštanja i uživanja sa samim sobom, za sređivanje sopstvenih misli. Odnosno, da se zaista iskreno posvetiš sebi, jer „ako ne slušaš sebe, možeš lako da proključaš“. Probaj da, na trenutak, zastaneš i da u svakom danu pronađeš trenutak za svoju šoljicu kafe, u kojoj ćeš uživati u tišini ili uz omiljenu pesmu, ujutru, na pauzi na poslu, ili pak u večernjim satima, uz knjigu, film.

Neka baš tvoja mala pauza za kafu bude vreme koje ćeš posvetiti samo sebi. Jer je svakom od nas neophodna dnevna doza mira koja pomaže da saberemo i preispitamo misli i emocije. Zato je važno da ne postavljamo pred sebe zahtevne i neizvodljive zadatke. Treba znati zaustaviti se kada nam deluje da su sve obaveze samo naše, i da samo od nas zavisi da li će biti realizovane ili ne. Neophodno je da ojačamo sebe i da učinimo dobro i sebi i ljudima koje volimo jer jedino tako možemo živeti zdrav i ispunjen život.

Moja pauza za kafu, je samo moje vreme i prilika da oslušnem sebe!


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!