LEKARI U BEOGRADU SE BORE ZA ŽIVOT DETETA OBOLELOG OD VELIKOG KAŠLJA: "Na respiratoru je, što znači da je životno veoma ugroženo"

Милица Шкорић
Milica Škorić

31. 01. 2024. u 12:13

ČETIRI bebe umrle su u Beogradu, na Institutu za majku i dete, zbog velikog kašlja, a jedno dete je kritično.

ЛЕКАРИ У БЕОГРАДУ СЕ БОРЕ ЗА ЖИВОТ ДЕТЕТА ОБОЛЕЛОГ ОД ВЕЛИКОГ КАШЉА: На респиратору је, што значи да је животно веома угрожено

Foto Pixabay free images

Polovina dece koja imaju veliki kašalj je hospitalizovana, izjavio je jutros prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić".

- Kod četiri bolesnika, nažalost, završilo se smrtnim ishodom. Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, na takozvanom respiratoru, što znači da je respiratorno i životno veoma ugroženo - rekao je Vukomanović jutros za RTS.

Ističe i da je broj pozitivne dece na pertusis oko 70, a da je hospitalizovana polovina.

- Polovina bolesnika je hospitalizovana kod nas i ukazuje na eksponencijalni porast dece koja ispoljavaju tešku kliničku sliku ove bolesti - naglašava Vukomanović.

Vukomanović naglašava da ne postoji bolji lek ni odbrana od velikog kašlja od vakcinacije i to ne samo dece koja su vakcinisana redovno po kalendaru. Ali naglašava da je vakcinacija po kalendaru kod dece u najranijem uzrastu neophodna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)