PONOSNI NA 230 GODINA TRAJANJA : Saradnja Bogoslovije Svetog Arsenija i KCV „Miloš Crnjanski“

J. S.

31. 01. 2024. u 16:40

ПОНОСНИ НА 230 ГОДИНА ТРАЈАЊА : Сарадња Богословије Светог Арсенија и КЦВ „Милош Црњански“

Foto: KCV"M.Crnjanski"

NAJSTARIJA prosvetna institucija u okviru SPC, Srpska pravoslavna bogoslovija Svetog Arsenija iz Sremskih Karlovaca, koja ove godine obeležava 230 godina postojanja, i Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ ozvaničili su danas saradnju .

Protokol su potpisali Protojerej-stavrofor mr Jovan Milanović, rektor Srpske pravoslavne bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima i mr Nenad Šaponja, direktor KCV „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada.

-Nama je čast i zadovoljstvo da sarađujemo sa najstarijom obrazovnom institucijom srpskog crkvenog školstva, Karlovačkom bogoslovijom koja je, inače, druga u svetu takva institucija. Posebno nam je značajno što ćemo zajedno, kroz niz programa, javnosti predstaviti veliku prosvetiteljsku ulogu koju je ova institucija imala kroz istoriju srpskog naroda - istakao je Šaponja.

Rektor Milanović naveo je da će kroz različite programe biti istaknute istorijske, kulturne i duhovne vrednosti “naše međunarodne institucije koja je najstarija prosvetna institucija Srpske pravoslavne crkve”.

-Promovisaćemo prvu sveobuhvatnu monografiju koja prati život i rad ove institucije od 1794. godine do danas. U planu su i koncerti duhovne i rodoljubive muzike, kao i organizacija Naučnog skupa koji će sa istorijske, teorijske i vrednosne strane rasvetliti fenomen prosvete kroz istoriju SPC – najavio je rektor  je Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić