„OLUJA“ KOJU SVET NIJE ŽELEO DA ČUJE : Istoričar Karanović o zločinačkog poduhvatu Hrvatske (VIDEO)

J. S.

01. 02. 2024. u 14:06

OSIM što operacija „Oluja“ predstavlja zločinački poduhvat hrvatske države i hrvatskih oružanih snaga u leto 1995. godine, istovremeno ona je i vrhunac kompleksnih odnosa između srpskog i hrvatskog naroda na kraju dvadesetog veka. - smatra istoričar Ognjen Karanović.

„ОЛУЈА“ КОЈУ  СВЕТ  НИЈЕ ЖЕЛЕО ДА ЧУЈЕ : Историчар Карановић о злочиначког подухвату Хрватске (ВИДЕО)

KCNS

Takođe, nastavlja Karanović, zločinačka operacija „Oluja“ predstavlja realizaciju nacionalnog programa hrvatskog naroda koji su mu još u 19. veku ponudili oci domovine Ante Starčević, Josip Frank i drugi. Taj nacionalni program afirmisan od strane intelektualnih, akademskih i uopšte nacionalnih elita hrvatskog naroda konačno je realizovao Franjo Tuđman.

- S ove distance zvuči neverovatno da je etničko čišćenje kompletnog jednog nacionalnog korpusa na pragu 21. veka pobudilo veoma malo interesovanje svetske javnosti, kako sa Istoka, tako i sa Zapada. Mada, ako se osvrnemo na nedavnu tragedeju koju je doživeo jermenski narod u Nagorno-Karabahu, na koju su gotovo svi ostali indiferentni, možda možemo tu povući izvesne paralele – naglasio je Karanović.

Predavanje istoričara Ognjena Karanovića „Zločinačka operacija „Oluja“ 1995.godine − srpsko-hrvatski odnosi na kraju XX veka”može se pogledati pogledati na Jutjub kanalu kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)