STIŽE NAM SNEG: Objavljena dugoročna prognoza, oglasio se RHMZ i otkrio od kog datuma nas opet steže zima

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 02. 2024. u 07:56

NAKON nekoliko hladnih dana, prema prognozi RHMZ-a, od subote u Srbiji počinje topli talas koji za vikend donosi čak 18, u utorak neverovatnih 20 stepeni.

СТИЖЕ НАМ СНЕГ: Објављена дугорочна прогноза, огласио се РХМЗ и открио од ког датума нас опет стеже зима

Foto: N. Živanović

Međutim, vremenska prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za ceo mesec pokazuje da će natprosečne temperature potrajati samo prvih desetak dana februara, a zatim sledi preokret uz sneg na planinama i kišu i sneg u nižim predelima, a do kraja meseca se očekuje promenljivo vreme i smena toplijeg i hladnije vremena.

Prema grafikonu RHMZ prognoza za februar 2024. godine kiša se očekuju na početku meseca, 2. februara, zatim 8. i 11, 15, 17, 18, kada je moguć i sneg, i zatim ponovo kiša pred kraj meseca, 24. februara.

Prvih deset dana februara će biti natprosečno toplo, očekuju se temperature od oko 18 stepeni, ali će one lokalno dostizati i 20 stepeni. Biće suvo i stabilno, a jutarnji mrazevi će oslabiti. Minimalne temperature će se kretati od -3 do +7 stepeni, dok će dnevne vrednosti u većini mesta dostići od +7 do +15 stepeni, lokalno i do +18 stepeni.

Meteorolog Slobodan Sovilj, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, kaže da će u prvoj dekadi februara temperature biti i do 10 stepeni iznad višegodišnjeg proseka za prvu dekadu februara i više će priličiti drugoj polovini ili kraju marta.

Do postepene promene će doći početkom druge dekade meseca. Već oko 10. februara se očekuje manje zahlađenje, a intenzivnije zahlađenje će se desiti između 15. i 20 februara. Ovo zahlađenje će usloviti u nižim predelima i kišu i sneg uz kratkotrajna stvaranja snežnog pokrivača i u nižim predelima, dok bi na planinama u tom periodu bilo češćih naoblačenja sa snegom.

Poslednjih desetak dana februara doći će do temperaturnih oscilacija, čestih promena toplog i hladnog uz padavine. Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da će padavine biti češće u drugoj i trećoj dekadi meseca i na mesečnom nivou ukupna količina će biti iznad proseka, od 40 do 70 mm u nižim predelima i oko 80 mm na planinama.

BONUS VIDEO: SNEG ZAROBIO MATI AMFILOHIJU - Zavejalo na severu Crne Gore, meštani oslobodili manastir Šudikovo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar