GRIP ISPRAZNIO UČIONICE: U pojedinim školama desetkovan kadar, teško organizovati nastavu

B. Borisavljević

08. 02. 2024. u 10:51

ODLUKA o vanrednom raspustu sledeće nedelje još nije doneta, a promena školskog kalendara je moguća zbog pogoršanja epidemiološke situacije. I grip i respiratorne infekcije su u porastu, pa bi zbog toga mogla da se ponovi situacija od pre dve godine, kada su iz istog razloga, škole vanredno išle na pauzu. U pojedinim prestoničkim školama nastavni kadar je desetkovan, pa je izuzetno teško organizovati nastavu.

ГРИП ИСПРАЗНИО УЧИОНИЦЕ: У појединим школама десеткован кадар, тешко организовати наставу

Foto N. Karlić

Za nedelju dana u Srbiji je prijavljeno 15.110 slučajeva oboljenja nalik gripu, što je porast u odnosu na prethodnu sedmicu. U Beogradu se, takođe, beleži zalet virusa. Tokom prošle nedelje od akutnih respiratornih infekcija obolelo je 19.000 ljudi, što je oko 4.000 više nego sedam dana ranije. "Na udaru" su deca školskog uzrasta i radno sposobno stanovništvo. Virus je desetkovao školske kolektive, pa je teško organizovati nastavu.

Ministarstvo prosvete nije dalo nikakvu zvaničnu preporuku, ali opštinski aktivi direktora u prestoničkim školama tražili su izveštaje koliko je obolelih u kolektivima, i kako bi se nadoknadili časovi ako bude vanrednog raspusta.

Praktično bi đaci na raspustu bili tri dana duže, jer je dva dana praznika, a ukupno bi van klupa "sastavili" devet dana. Iz Ministarstva prosvete školama nije stigao uput o eventualnom raspustu u februaru. Ako bi "pala" odluka o raspustu, to bi važilo za sve škole u Srbiji.

- U osam osnovnih škola u Rakovici na bolovanju je, zaključno sa utorkom, bilo 64 zaposlenih, od toga 42 profesora, i 1.282 učenika - kaže Stanislav Stevuljević, direktor beogradske OŠ "Nikola Tesla" i predsednik aktiva direktora.

"POSUSTALE" I SPREMAČICE

- Samo u mojoj školi od 12 spremačica, bolesno je osam. Zbog toga smo dva dana imali onlajn nastavu za đake od petog do osmog, jer nema ko da vodi računa o higijeni. Došla nam je i prosvetna inspekcija jer su se roditelji žalili - kaže direktor OŠ "Nikola Tesla"

Stevuljević navodi da bi bilo dobro da se sledeće nedelje napravi pauza i organizuje onlajn nastava tri dana, a sa dva dana praznika, bilo bi vremena da se smiri situacija.

- Zbog bolesti odsustvuje devet profesora i četiri spremačice - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić". - Teško je organizovati nastavu, ne može da se nađe zamena.

I direktor Gimnazije "Patrijarh Pavle" Jasmin Nikolovski kaže da je veliki broj učenika bolestan, ističući da odluku o eventualnom produžetku raspusta treba da donese zdravstvena struka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)