SUTRA SLAVIMO JEDNOG OD NAJVEĆIH OTACA CRKVE: Vernici ga nazivaju i "zlatnom trubom pravoslavlja", obavezno ovo uradite

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

08. 02. 2024. u 15:33

SRPSKA pravoslavna crkva sutra obeležava dan posvećen prenosu moštiju Svetog Jovana Zlatoustog.

СУТРА СЛАВИМО ЈЕДНОГ ОД НАЈВЕЋИХ ОТАЦА ЦРКВЕ: Верници га називају и златном трубом православља, обавезно ово урадите

Foto: SPC

On se u Srbiji smatra jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da sutra svaki vernik treba da uzme neku knjigu i iz nje pročita makar deo.

Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige "O sveštenstvu", kao i nekoliko veoma cenjenih beseda, zbog čega je i dobio nadimak "Zlatousti". Vernici sa naših prostora još ga nazivaju i "zlatnom trubom pravoslavlja" zbog upornosti i žara kojima je u svojim govorima ljudima ukazivao na snagu i ispravnost hrišćanstva.

U nekim krajevima Srbije još se i danas veruje da žene na praznik Svetog Jovana Zlatoustog ne smeju da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle, jer ovaj svetitelj ne želi da one na njegov praznik rade već da se svi podjednako, uz neku dobru knjigu, opuste i posvete duhovnom razvoju pre nego materijalnom bogaćenju.

Zapalite sveću u čast Svetog Jovana Zlatoustog i pomolite mu se. Navodno, nakon toga sve će vam u životu ići lakše. Praznik ovog svetitelja još se obeležava i 26. novembra, a sutrašnji dan je posvećen prenosu njegovih moštiju iz jermenskog sela Komana u Carigrad 438. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!