LJILJANA SE BORI ZA DEČAKA KAO DA GA JE RODILA: Hraniteljki iz Lovćenca preti oduzimanje licence zbog spora sa centrom za socijalni rad

V. Crnjanski

10. 02. 2024. u 10:37

HRANITELjKA Ljiljana Mihajlović (63) iz Lovćenca već četiri godine brine o dečaku sa posebnim potrebama, koji je kod nje doveden iz beogradskog Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, sa godinu dana. Sada vodi upravni spor jer nadležni centar želi da joj oduzme licencu za hranitelja, a samim tim izgubiće i dečaka. Ljiljana je ubeđena da će mali M. to teško podneti, jer loše reaguje na promene, a nju smatra majkom.

ЉИЉАНА СЕ БОРИ ЗА ДЕЧАКА КАО ДА ГА ЈЕ РОДИЛА: Хранитељки из Ловћенца прети одузимање лиценце због спора са центром за социјални рад

Foto: Privatna arhiva

Problemi su počeli kada je pošao u vrtić, jer ga je sredina loše prihvatila, a vaspitači nisu sa njim radili po posebnom programu IOP1. Onda je došao, kaže, zahtev koji Ljiljana nije htela da potpiše - da da saglasnost da dečak bude smešten u instituciju zatvorenog tipa.

Sa centrom posredstvom kojeg je došao dečak Ljiljana ima izuzetno dobru saradnju, ali je za nju kao hraniteljku zadužen centar u Malom Iđošu, sa kojim ima problem.

- M. je upisan u vrtić 2022/2023. i trebalo je sa njim raditi po IOP-u 1. Od komisije smo dobili saglasnost i za pratioca, ali nam ga opština nije dodelila, a kada smo sami našli, rečeno je da nema para. Dete smo iz vrtića često uzimali sa modricama i podlivima, jer su ga druga deca ujedala i udarala. Nisu mogli da ga prihvate pošto se razlikuje. Nijednog trenutka vaspitači nisu radili ni sa decom, ni sa roditeljima na prihvatanju. Kada bi plakao od nemoći i udarao rukama po podu, svi su se skupljali da ga gledaju i rugaju mu se - priča Ljiljana.

POSTEPENO NAVIKAVANjE

KADA smo prolazili edukaciju, psiholog nam je govorila da se dete usvaja polako, tako što se zajedno sa hraniteljem odvodi kod usvojitelja. Hranitelj po potrebi spava kod usvojitelja po nekoliko dana. Zatim, hranitelj odvodi dete kod sebe kući na vikend, pa ga vraća kod usvojitelja... Znam samo jedan slučaj da je ispoštovana ova procedura - kaže Miroslava Lazić.

Dodaje i da joj je sama vaspitačica prijavljivala svaki put kada bi ga drugo dete udarilo ili ugrizlo. Nemoćna hraniteljka žalila se upravi vrtića, a zapretila je i da će se žaliti nadležnom ministarstvu. Tada se vrtić, kako tvrdi, prošlog leta obratio centru za socijalni rad dopisom da je petogodišnjak opasan po zaposlene! Bio je to, misli Ljiljana, početak pritiska da pristane da se dete izmesti iz Lovćenca.

- Ne želim da dam pristanak da bude zatvoren u ustanovi, jer je on dobro dete, umiljato i drago, koje ide na košarku i karate. Vole ga i treneri i starija deca. Problem je samo u vrtiću. Išao je redovno kod pedagoga i psihologa i svi su konstatovali napredak - priča naša sagovornica.

Prošlog leta pozvali su je iz centra za socijalni rad u Malom Iđošu i rekli da imaju bebu koju bi hitno trebalo da preuzme. Dali su joj adresu u Feketiću na kojoj će je uzeti.

Foto: Privatna arhiva

Neizvesna sudbina malog M.

- Rekla sam im da brinem o dečaku sa posebnim potrebama i odgovorili su da to ne smeta. Ipak, bila sam zbunjena. Šesnaest godina se bavim ovim poslom, osmoro dece sam othranila, većina se vratila biološkim roditeljima, i znam kakve su procedure. Preuzimanje deteta na licu mesta, uveče, bez socijalnog radnika, nije uobičajeno. Kasnije sam shvatila da su tu bebu iskoristili da bi mi pretili kako će je oduzeti ako ne dam saglasnost da M. bude smešten u ustanovu zatvorenog tipa. Odbila sam i kazala da uzmu bebu. Rekli su da će mi oduzeti licencu - priča Ljiljana.

CSR MALI IĐOŠ: PREKRŠILA TIMSKI RAD

CENTAR za socijalni rad opštine Mali Iđoš, u postupku vanredne revizije, doneo je Rešenje o prestanku važenja potvrde o bavljenju hraniteljstvom Mihajlović Ljiljani, navela je u odgovoru "Novostima" Lana Vujić Kosednar, direktorka CSR Mali Iđoš.

- Hraniteljka nije poštovala određene odredbe Pravilnika o hraniteljstvu, kao ni druga pravila, na osnovu čega je doneta odluka da više nije podobna da bude hranitelj. Naime, ona nije prihvatila podeljene odgovornosti (timski rad) sa CSR, nije prepoznala situaciju u kojoj je bilo neophodno postupanje organa starateljstva, niti je prihvatila praćenje i kontrolu hraniteljstva. Odbila je saradnju oko promene hraniteljske porodice za maloletnu devojčicu, koju je CSR odlučio da izmesti zbog navoda predškolske ustanove da dečak pokazuje agresivno ponašanje. Nije htela da preda devojčicu, čime je dovedena u pitanje njena kompentencija - navodi direktorka u dopisu.

Kaže još da je Ljiljana uložila žalbu, koju je odbio Pokrajinski sekretarijat odbio kao neosnovanu. Direktorka je demantovala da je od hraniteljke traženo da se saglasi sa smeštajem dečaka u ustanovu, jer CSR Mali Iđoš nije nadležan za mališana, već je on pod starateljstvom CSR Palilula.

Prema njenoj verziji, iz centra su došli po bebu prvo bez obavezne dostavnice na kojoj piše zašto se dete izmešta, pa kad nije htela da je preda tako, socijalne radnice su se vratile sa potrebnim papirom. Ubrzo je pokrenut postupak za oduzimanje licence o hraniteljstvu. U centru tvrde da Ljiljana nije htela dobrovoljno da preda novorođenče i primi dostavnicu. Zato je naša sagovornica pokrenula spor pred Upravnim sudom.

- Iz Beograda su bili jako zadovoljni kako brinemo o M., ali ako mi bude oduzeta licenca, njega će na kraju ipak smestiti kod drugih hranitelja ili u ustanovu zatvorenog tipa. Ne razumem zašto ne puste da mu pružimo dom. Smatra nas svojom porodicom, našu kuću smatra svojom, nikoga drugog nema - kaže Ljiljana.

Mali M. već neko vreme ne ide u vrtić. Ljiljana tvrdi da joj je rečeno kako je bolje da ga ne dovode.

Miroslava Lazić, predsednica Udruženja "Dečji osmeh", objašnjava da dok traje upravni ili bilo koji drugi sudski postupak, dete ne bi trebalo da bude izmešteno kod drugog hranitelja ili usvojitelja bez valjanog pravnog razloga.

- Hranitelj je stranka u upravnom postupku i ima pravo da iskoristi svoja građanska prava. Kada su u pitanju usvajanja, CZSR oduzima decu hraniteljskim porodicama bez dostavljanja rešenja o pravu prestanka smeštaja zato što su sudski postupci dugi, a oni znaju da dete, prema zakonu, ne može da bude usvojeno dok rešenje o usvajanju ne postane pravosnažno. Zbog dužine postupaka, centri zaobilaze procedure - kaže Miroslava Lazić.

DETE SE MOŽE IZMESTITI

ORGAN starateljstva ima obavezu da preduzme mere da bi se obezbedila sigurnost, stabilnost i bezbednost deteta. Ako se proceni da su interesi deteta ugroženi i da je neophodno izmeštanje iz porodice, ima obavezu da izmesti dete, objašnjeno je za "Novosti" u jednom od centara za socijalni rad. Opšta podobnost hranitelja se, inače, preispituje posle dve godine i licenca za bavljenje hraniteljstvom se može produžiti ili ukinuti.

Dodaje i da ukoliko je dete po sedam ili deset godina u hraniteljskoj porodici, njegov najbolji interes često više nije da bude usvojeno. Ta deca imaju osećanja, iskreno vole i smatraju da pripadaju tamo gde se nalaze.

- Ne može im CZSR preseći život u roku od 24 časa i odvesti ih odjednom u sredinu koju ne poznaju, sa ljudima koje ne poznaju, posebno u inostranstvo, kada dete odlazi tamo gde se ne govori njegovim jezikom. Uz to, u Porodičnom zakonu piše da ono prilikom usvajanja mora da bude u kontaktu sa sebi bliskom osobom (u ovim slučajevima je to hranitelj). Takođe, braća i sestre ne bi smeli da se odvajaju - kaže Lazić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove