JOŠ JEDAN SLUČAJ MALIH BOGINJA U BEOGRADU: Dečak (8) nije primio nijednu vakcinu

Novosti online

12. 02. 2024. u 13:36

MALE boginje potvrđene su danas kod još jednog deteta u Beogradu.

ЈОШ ЈЕДАН СЛУЧАЈ МАЛИХ БОГИЊА У БЕОГРАДУ: Дечак (8) није примио ниједну вакцину

Foto Shutterstock

Male boginje potvrđene su danas kod još jednog deteta u Beogradu, saznaje Juronjuz Srbija.

Reč je o detetu koje ima osam godina i nije primio do sada nijednu vakcinu.

- Dečak je išao u privatni vrtić. Ni jednu jedinu vakcinu nije primio. Postojala je sumnja kod još jednog pacijenta, ali je sa Torlaka potvrđeno da nisu u pitanju male boginje. Potvrđene su samo za dečaka rođenog 2015. godine - kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

To je treći potvrđen slučaj malih boginja u ovoj godini. Prethodno su morbile potvrđene kod dečak (15) i njegove majke. Reč je o inportovanim slučajevima, što znači da su se zarazili u inostranstvu, a bolest se manifestovala kada su stigli u Srbiju. Dečak nije vakcinisan i leči se na Infektivnoj klinici u Beogradu, jer ima upalu pluća. Majka je prošla sa blažom kliničkom slikom. 

Lekari već duže upozoravaju da se može očekivati epidemija malih boginja, jer obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom (štiti od tri zarazne bolesti- male boginje, zauške, rubeola) nije dovoljan da zaustavi cirkulaciju virusa. Dobar kolektivni imunitet se obezbeđuje ako je vakcinisano 95 odsto mališana.

Godinama unazad Srbija nije postigla taj rezultat. U 2021. godini prvom dozom vakcine je zaštićeno 74,8 odsto dece, a u 2022. godini 81,3 odsto. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8 odsto, a u 2022. godini 89,5 odsto.

Sa malim boginjama bori se cela Evropa. Samo tokom prošle godine u Evropi je zabeleženo 45 puta više morbila nego 2022. godine. Oni imaju drastičan skok zaraženih, a obuhvat vakcinisane dece im je pao samo za jedan odsto- sa 93 odsto, na 92 odsto. 

Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prosledili su dopis svim domovima zdravlja da se uradi hitna revizija vakcinalnih kartona, posebno za decu rođenu 2015. i 2016. godine. Pedijatri pozivaju roditelje dece koja nisu vakcinisana da ih dovedu na imunizaciju.

Počeli su i sistematski pregledi dece za polazak u prvi razred. Preporuka je da se prvo obavi vakcinacija, pa tek onda pregledi specijalista - oftalmologa, fizijatra, stomatologa, ORL, logopeda. Pred polazak u školu dobijaju dve vakcine protiv velikog kašlja i malih boginja. 

(Juronjuz)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu