ZLATIBOR IDEALANA DESTINACIJA ZA VAŠ VIKEND: Aktivan odmor, ekstremni sportovi ili samo opuštanje

Novosti online

15. 02. 2024. u 10:00

TRAŽITE destinaciju za vikend na snegu, prepun aktivnosti i doživljaja? Zlatibor je idealna destinacija koja ispunjava sve vaše zahteve za odmorom.

ЗЛАТИБОР ИДЕАЛАНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ВАШ ВИКЕНД: Активан одмор, екстремни спортови или само опуштање

Foto Turistička organizacija Zlatobora

Jedan od bisera srpskog turizma, Zlatibor je predivna planinska regija smeštena u zapadnoj Srbiji. Ova planina popularna je destinacija za zimovanje, ali i odmor tokom cele godine.

Planina je udaljena oko 230 km od Beograda i putovanje do ovog planinskog raja traje oko dva i po sata. Delom auto-putem Miloš Veliki do Preljine, a onda magistralnim putem Čačak-Požega-Užice-Zlatibor.

Na Zlatiboru postoji širok spektar smeštajnih opcija, uključujući hotele, privatne apartmane, planinske kuće i vikendice. Možete birati između luksuznih hotela ili tradicionalnih planinskih kuća, zavisno od vaših preferencija i budžeta.

Kada se smestite počinje ono pravo, zbog čega ste i došli na ovu planinsku lepoticu.

Oni koji žele da uživaju u škripi snega i vetru koji “brije” lice dok jure niz planinske padine Zlatibor je pravo mesto za odmor ili aktivan vikend.

Aktivnosti poput skijanja i sankanja su popularne na Zlatiboru i privlače brojne posetioce tokom zimske sezone, koja zahvaljujući veštačkom osnežavanju može da traje i litavih 100 dana.

Zlatibor nudi nekoliko ski-staza različitih težina, tako da i početnici i iskusni skijaši mogu uživati u skijanju. Ski-centar Tornik je najpoznatiji ski-centar na Zlatiboru i nudi modernu infrastrukturu za skijaše, a prelepi pejzaži planine dodatno doprinose iskustvu.

Najduža staza na Torniku ima oko 3,5 km, a postoje i ski-staze različitih težina na kojima će uživati i profenionalci i početnici.

Tornik takođe ima ski liftove koji olakšavaju pristup stazama.

Pored Tornika, na Zltiboru postoji i nekoliko manjih ski-centara koji nude blaže staze, pogodnije za početnike i porodice sa decom.

Foto Turistička organizacija Zlatobora

Ski centri nude i iznajmljivanje opreme i obuku skijaša početnika, kao i ski-pas.

Osim skijanja, na Zlatiboru možete uživati i u drugim zimskim aktivnostima kao što su sankanje, vožnja motornim sanjkama, vožnja saonicama ili pešačenje po zimskim stazama.

Sankanje je doživljaj kojeg se svako dete, ali i odrasli, rado sećaju. Često predstavlja prvi susret sa snegom i ostaje trajno u našem sećanju kao jedan od najlepših doživljaja.

Na Zlatiboru postoji nekoliko posebno uređenih staza za sankanje u blizini glavnih turističkih naselja.

Kao i skije, možete doneti svoje ili iznajmiti sanke i prepustiti se snežnoj čaroliji.

Oni željni adrenalinskog iskustva imaju mogućnost da isprobaju i letenje paraglajdingom. Padobransko jedrenje, odnosno slobodno letnje uz pomoć jednostavne letilice, slične padobranu predstavlja jedan od najpopularnijih esktremnih sportova. Zlatibor, svojim vazdušnim strujama i reljefom, omogućava ekspanziju ovog ekstremnog sporta.

Foto shutterstock

Za one koji nisu raspoloženi za aktvan zimski odmor, kompleksi na Zlatiboru nude i mirniji opuštajući vikend. U blagodetima tretmana za opuštanje, masaža ili sauna mogu da uživaju svi posetioci.

Nakon aktivnog dana na snegu, skije ili sanke možete zameniti tretmanima za opuštanje, masažama i saunama i uživati u Wellness i spa centrima koji se nalaze u mnogim hotelima na Zlatiboru.

Za gurmane Zlatibor je izvrsna destinacija. Vazduh koji “otvara apetit” i izvrsna hrana postali još jedan “brend” ove destinacije.

Možete probati tradicionalna jela kao što su roštilj, komplet lepinja, pršutu, kajmak, domaće sirće i rakije. Restorani na Zlatiboru često koriste lokalne sastojke i recepte kako bi posetiocima pružili autentično iskustvo.

Pored zimskih aktivnosti, Zlatibor nudi i drugačiji, mirnije proveden vikend, odnosno odmor. Postoje brojne staze za pešačenje, a možete posetiti i različite znamenitosti na Zlatiboru, kao što su Stopića pećina, Muzej na otvorenom "Staro selo", Gostilje vodopad, etno kompleks Sirogojno i mnoge druge.

Oni koji žele da dožive tradiocionalan način života na Zlatiboru posetom etno selima, seoskim domaćinstvima i muzejima koji prikazuju stari način života, arhitekturu i zanate.

Zahvaljujući svojim geografskim i klimatskim odlikama, susretu mediteranskih i kontinentalnih vazdušnih strujanja i klimatskih uticaja Zlatibor je postao svojevrsna vazdušna banja. Oaza mira i čistoga vazduha.

Uživajte u svemu što Zlatibor ima da ponudi tokom zimskog odmora!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić