EVO KAKVO NAS VREME ČEKA NA PROLEĆE I LETO: RHMZ objavio detaljnu sezonsku prognozu po mesecima

Novosti online

23. 02. 2024. u 08:43

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu do avgusta ove godine u kojoj se navodi da će letnji meseci u Srbiji ove godine biti prosečno topliji.

ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА НА ПРОЛЕЋЕ И ЛЕТО: РХМЗ објавио детаљну сезонску прогнозу по месецима

Foto: Depositphotos

Naime, prema njihovoj prognozi mart će u većem delu naše zemlje biti topliji i prosečno vlažan, dok će u Vojvodini i Timočkoj Krajini biti topliji i vlažniji mesec. Mogući su slabi ili umereni jutarnji mrazevi.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5,6ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13,4ºS - navodi se u prognozi i dodaje:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko šest mm višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 47 mm.

APRIL

Prema sezonskoj prognozi april će biti topliji i prosečno vlažan mesec, a u prvoj dekadi je moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10,2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1,0ºS do 2,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19,3ºS - navodi RHMZ i dodaje: - Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 54 mm.

MAJ

Maj će u većem delu Srbije biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u Jugoistočnoj Srbiji prosečno topao i vlažniji maj. Majske kiše.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13,5ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24,1ºS. Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim, a u Jugoistočnoj Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 mm.

JUN 

Prema najavi RHMZ-a, u većem delu Srbije jun će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i malo suvlji jun.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16,9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,6ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27,4ºS - piše u sezonskoj prognozi:

- U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama visšegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

JUL

Topliji i prosečno suv jul. Moguća pojava toplotnih talasa, piše RHMZ.

Foto: D. Milovanović

- Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19,0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30,3ºS. Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 7 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 34 mm.

AVGUST

Avgust će u većem delu Srbije biti topliji i suvlji, a u Vojvodini i Zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan jun. Toplotni talasi.

Foto: Novosti

Tekst potpisa

- Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 18,9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,9ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30,7ºS - piše RHMZ i dodaje: - Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 mm nižim, a u Zapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 mm do 20 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 38 mm.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima