DUBROVNIK - NAJSTARIJI SRPSKI PRIMORSKI GRAD : Stojkovski o vekovima Srba u Hrvatskoj (VIDEO)

J. S.

24. 02. 2024. u 21:04

AKO govorimo o prostoru koji je danas u granicama Hrvatske, najstariji tragovi Srba na tom području jesu delovi Dalmacije u kojima su Srbi živeli od VII veka kada su se i doselili na Balkansko poluostrvo – ističe dr Boris Stojkovski.

ДУБРОВНИК - НАЈСТАРИЈИ СРПСКИ ПРИМОРСКИ ГРАД : Стојковски о вековима Срба  у Хрватској (ВИДЕО)

Foto: KCNS

U tom najranijem periodu negde oko Splita,smatra ovaj istoričar, bila je granica između Srba i Hrvata , mada srednjovekovne granice nije  lako precizno utvrditi.

- Uprkos tome, delovi Južne Dalmacije, kako svedoče mnogi izvori, među njima i Konstantin Porifirogenit, Srbi su postojali na tom području  a, podrazumeva se i u Dubrovniku, kao svakako  najvažnijem srpskom primorskom gradu u celokupnoj istoriji - naglašava Stojkovski.

Predavanje istoričara dr Borisa Stojkovskog „Iz najstarije istorije Srba na području današnje Hrvatske" može se pogledati na na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo