POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU NAJSAVREMENIJE LABORATORIJE NA TORLAKU: Učvršćuju se temelji za borbu protiv infektivnih bolesti

Novosti online

26. 02. 2024. u 14:47 >> 14:50

KAMEN temeljac za izgradnju novog dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3) u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", položen je danas, a ministarka zdravlja Danica Grujičić poručila je da se time učvršćuju temelji nezavisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti.

ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА ИЗГРАДЊУ НАЈСАВРЕМЕНИЈЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ НА ТОРЛАКУ: Учвршћују се темељи за борбу против инфективних болести

Foto: Tanjug

Kamen temeljac za izgradnju dijagnostičko-istraživačkog objekta sa laboratorijom položili su Grujičićeva, predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović i ministar odbrane Miloš Vučević.

Grujičićeva je navela da će nova laboratorija kao i postojeće dijagnostičke laboratorije Torlaka, koje će biti smeštene u 4.000 kvadrata, pružiti odgovor na sve izazove koji se odnose na borbu protiv bolesti i epidemija i pomoći da se vrati poverenje građana u Torlakovu vakcinu.
Ona je podsetila da je država obećala zaposlenima u Torlaku da će im omogućiti da rade u mnogo boljim i savremenijim uslovima i navela da je polaganje kamena temeljca prvi korak ka ispunjavanju tog obećanja.

Foto: Tanjug

 

"Nove bolesti i epidemija zahtevaju nova oružja za borbu. Istorija medicine je upravo to - odgovor na nove izazove i neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i drugih mikroorganizama suočavamo. Ne možemo da zaboravimo pandemiju koja je ostavila dubok trag u celom čovečanstvu, ali i poljuljala poverenje građana u vakcinaciju, što je  opravdano, jer smo i virus i oružje protiv njega tek tada otkrivali", rekla je Grujičićeva.

Navela je da je cilj da deca i njihovi roditelji ponovo odlaze mirni na vakcinaciju kao što su činile mnoge generacije, sa potpunom sigurnošću da će ih štititi vakcina koju će primiti.
Ministarstvo zdravlja Srbije ovaj objekat podiže u okviru projekta "Hitan odgovor Srbije na kovid 19" finansiranog iz kredita Svetske banke. 
Reč je o prvoj  BSL-3 laboratoriji u Srbiji čijom izgradnjom naša država stiče nezavisnost u borbi protiv infektivnih bolesti, a ujedno i najsavremenijoj i najvećoj laboratoriji tog tipa na Balkanu.
Događaju su, između ostalog, prisustvovali i ministri Mihailo Jovanović, Tomislav Žigmanov, Tanja Miščević, Aleksandar Martinović, Zoran Gajić, Maja Popović, Marko Blagojević.

BONUS VIDEO: Zovi hitno, kada je bitno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)