"NOVOSTI" SAZNAJU: U Sarajevu našli grob majke Mome Kapora

M. Mirković

26. 02. 2024. u 22:57

SVESTRANI je umetnik, kultni pisac i slikar Momo Kapor svetom minuo trećeg dana marta pre četrnaest godina.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: У Сарајеву нашли гроб мајке Моме Капора

Foto: Milena Anđela

 On, koji je važio za najbeogradskijeg od svih beogradskih pisaca, osim što je bio Beograđanin, bio je i Sarajlija, kog je otac Hercegovac malenog doveo u Beograd. U to se Sarajevo istrajno nije vraćao veoma dugo, od 1972. godine. A sada se, kada Kaporu, na četrnaestu godišnjicu smrti, počast odaje Istočno Sarajevo, desila jedina stvar zbog koje bi se Momo, da je živ, vratio i u ono drugo, Sarajevo svog detinjstva.

Zauvek je Kapor čuvao i sećanje na svoju majku, Bojanu, koja je u ratu poginula štiteći svojim telom četvorogodišnjeg Momu, koji je "ostao živ da o tome posvedoči i dokaže da nije zaludu dala život za njega", kako je to zapisao Matija Bećković.

Ali - celog života nije znao gde može da ode da se pokloni sećanju na majku, i otišao je Momo kod nje misleći da joj se grob ne zna, da je taj stari deo groblja davno prekopan i da Bojana počiva u nekoj zajedničkoj grobnici.

GDE JE PRONAĐEN GROB MAJKE MOME KAPORA I KAKO SE DOŠLO DO SAZNANjA ČITAJTE U SUTRAŠNjEM ŠTAMPANOM IZDANjU "VEČERNjIH NOVOSTI"!

Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije