ODGOVOR STEFANOVIĆA NA TVRDNJE PROFESORA JOVANOVIĆA: On ne poznaje hijerarhiju i organizaciju rada javnih tužilaštava u Srbiji

Novosti online

07. 03. 2024. u 15:06

GLAVNI javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović odgovorio je na netačne tvrdnje profesora Miodraga Jovanovića na Insajder TV, a njegovo saopštenje prenosimo u celosti.

ОДГОВОР СТЕФАНОВИЋА НА ТВРДЊЕ ПРОФЕСОРА ЈОВАНОВИЋА: Он не познаје хијерархију и организацију рада јавних тужилаштава у Србији

Foto: N. Skenderija

Poštovani,

Povodom netačnih tvrdnji i pogrešnih navoda Miodraga Jovanovića u emisiji „Marker“ koje ste preneli na portalu „Insajder“ pod naslovom „Profesor Miodrag Jovanović u Marker razgovoru: Tužilaštvo nije reagovalo na falsifikate zato što su njegovi delovi direktno stavljeni u funkciju očuvanja partijske države“ 6. marta 2024. godine, u skladu sa članom 94 Zakona o javnom informisanju i medijima u prilogu vam šaljemo odgovor Glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića, kojeg, pored ostalog, Jovanović pominje u vašoj emisiji i tekstu, sa molbom da ovaj odgovor objavite u celosti na vašem portalu.

ODGOVOR

Netačni navodi gospodina Jovanovića ukazuju da on, iako profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, zapravo uopšte ne poznaje hijerarhiju i organizaciju rada javnih tužilaštava u Srbiji, niti stvarnu nadležnost za postupanje u odnosu na određena krivična dela.

Pre svega, Tužilaštvo za organizovani kriminal se od maja prošle godine u skladu sa novim zakonima zove Javno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Pored toga, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nema nikakvu nadležnost za krivična dela u vezi sa izborima, kako je to pogrešno izjavio gospodin Jovanović.

Dalje, Više javno tužilaštvo u Beogradu je po zakonu hijerarhijski nadređeno osnovnim javnim tužilaštvima sa teritorije svoje nadležnosti.

Imajući u vidu da su skoro sva krivična dela iz glave 15 Krivičnog zakonika – krivična dela protiv izbornih prava u nadležnosti osnovnih javnih tužilaštava (izuzev krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz čl. 156 KZ, za koje su nadležna posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim javnim tužilaštvima), za vreme održavanja izbora 17. decembra 2023. godine, o svim događajima u vezi sa izborima su dostavljane informacije u realnom vremenu koordinatoru koji je bio određen od strane glavnog javnog tužioca VJT u Beogradu.

Na osnovu tih informacija istog dana u popodnevnim časovima izdato je saopštenje da nema dokaza da je bilo vršenja krivičnih dela i to kao reakcija na suprotne tvrdnje „Proglasa“, čiji je profesor jedan od osnivača i članova.

Tužilaštvo je istovremeno navelo da nastavlja da prati izborni proces u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije grada Beograda i drugim državnim organima, a kompletan izveštaj o prijavljenim nepravilnostima i postupanju tužilaštva i policije objavljen je 23. decembra 2023. godine.

Navodi gospodina Jovanovića su apsolutno neistiniti, jer za svaki od događaja, za koji on tvrdi da predstavlja indicije o „potkupljivanju i plaćanju“ birača i slično, jeste odmah po prijemu informacija proveren brzom reakcijom dežurnih tužilaca i policijskih službenika koji su postupali po nalogu tužilaštva, i izlaskom na lice mesta proveravali navode o neregularnostima.   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)