SPREMA SE KRLEŽA I MARINKOVIćEV "KIKLOP": U Kontrastovim edicijama Balkan i RE:publika izlaze i danas aktuelna dela sa ovih prostora

V.C.S.

08. 03. 2024. u 22:50

IZDAVAČKA kuća "Kontrast" predstavila je dve nove edicije - Balkanon i RE:publika, u okviru kojih će objavljivati, kako kažu, objedinjena kanonska dela književnosti Balkana, kao i naslove koji su bili popularni u vreme objavljivanja, a u međuvremenu su skrajnuti ili gotovo sasvim zaboravljeni.

СПРЕМА СЕ КРЛЕЖА И МАРИНКОВИћЕВ КИКЛОП: У Контрастовим едицијама Балкан и РЕ:публика излазе и данас актуелна дела са ових простора

V.C.S.

U ediciji Balkanon već su izašli romani "Pesma" Oskara Daviča i "Isušena kaljuža" Janka Polića Kamova. Ovo drugo, malo poznato delo, nastajalo je između 1906. i 1909. godine, a štampano je tek 1957, kada je autor već skoro pola veka bio mrtav. U ediciji RE:publika izašle su tri knjige: "Put u Birobidžan" Judite Šalgo, "Gluve čini" Aleksandra Ilića i "Sve zveri što su s tobom" Bobe Blagojević.

Ivan Isailović, urednik u "Kotrastu" najavio je do leta i Krležin "Banket u Blitvi", politički triler iz 1938. godine. Prema oceni pesnika i urednika Gorana Korunovića, ovaj roman ima jednaku vrednost kao i najznačajnija Krležina dela, ali manju popularnost zbog svog obima.

Foto Wikipedia

Miroslav Krleža

- Do leta bi trebalo da objavimo i roman "Kiklop" Ranka Marinkovića, a Žarka Svirčev trenutno uređuje "Izabrane priče" Fride Filipović. Očekuje nas i roman "Velika voda" Živka Činga. U ove dve biblioteke objavljujemo prozna dela i biće ih desetak godišnje, dok ćemo Krležinu "Gospodu Glembajeve" objaviti u ediciji Drame, kao što smu sabranu poeziju Judite Šalgo, koja prati "Put u Birobidžan", objavili u ediciji Poezije - kazao je Isailović.

AUTENTIČNE KORICE

DIZAJNER korica za obe edicije je čuveni grafički dizajner, vizuelni umetnik i pisac Slavimir Stojanović Futro. Kako je rekao, cilj mu je bio da napravi potpuno različite korice, koje će zadržati pažnju više od uobičajenih osam sekundi, i po kojima će ova edicija biti prepoznatljiva.

Korunović je dodao kako je ideja da u ovim edicijama budu objavljene one knjige koje komuniciraju sa savremenim trenutkom, bez obzira što su neke od njih, kao "Isušena kaljuža" stare ceo vek. Sve one i dalje imaju nešto aktuelno, nešto što korespondira sa savremenim čovekom.

- One provociraju čitalačku pažnju, čak i kada su napisane stilom ne toliko bliskom savremenom čitaocu. Recimo, "Pesma" Oskara Daviča je triler. Možda ima više refleksije nego što je danas popularno, ali ako se čitalac prepusti, mnogo toga može da dobije - kazao je Korunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)