"TE 1999. GODINE BORIO SAM SE NA STRANI ISTINE" Rus ostavio oko na KiM - NJegove reči upućene sinu nikog ne ostavlja ravnodušnim

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 03. 2024. u 08:25

ALBERT Andijev, čuveni dobrovoljac iz Južne Osetije koji se tokom 1999. godine borio rame uz rame sa srpskim vojnicima na KiM, ostao je urezan u srcima srpskog naroda zbog njegove junačke borbe za KiM.

ТЕ 1999. ГОДИНЕ БОРИО САМ СЕ НА СТРАНИ ИСТИНЕ Рус оставио око на КиМ - Његове речи упућене сину никог не оставља равнодушним

Foto: Printscreen

Raspoređen je kao snajperista u 549. motorizovanoj brigadi. Njegovo herojstvo ogleda se, pored ostalog, u tome što je, kada ga je teroristički snajper pogodio u desno oko, nastavio da puca. U ratu je izgubio oko, ranjen je u ruku i ratni je vojni invalid 100 odsto.

- Rekao sam svom sinu: Sine moj, tvoja sudbina će biti teška, nikada nećeš smeti da voliš Rusiju više od Srbije i nećeš smeti da voliš Srbiju više nego Rusiju, moraćeš ih voleti podjednako. Nije me brinulo da li ću poginuti.... Bitno mi je bilo da budem na pravoj strani, a 1999. godine borio sam se na strani istine, na strani naroda koji je branio svoje. Kosovo i Metohija, to je zemlja koja pripada Srbiji. Danas bih uradio isto, rame uz rame sa hrabrim srpskim vojnicima - govorio je Andijev.

Kako je nekada istakao, najteže mu je palo naređenje o povlačenju.

- Najteže mi je palo naređenje da se povlačimo. Nikome ne želim da doživi poraz bez poraza. Bilo je teško. Borci su plakali, jer niko nije od gvožđa. I ja sam plakao krišom. Bilo je i onih kojima nismo videli suze, ali bolje suze nego suvi plač - pričao je on. 

Andijev je posle ratova ostao u Srbiji, oženio se Srpkinjom a sinu dao ime Lazar. Srce mu je do poslednjeg dana bilo uz nas, a svom snagom branilo je tekovine borbe u kojoj je učestvovao.

Ruski dobrovoljac Albert Andijev preminuo je 2021. godine od  korona virusa. 

BONUS VIDEO: POTRESNE SCENE NA MOSTU U VARVARINU - Obeležena godišnjica NATO bombardovanja i ubistva 10 civila

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!