BOSNA LUTA DO SUDNJEGA DANA : Istoričar Karanović o srpsko-hrvatskim odnosima u BiH (VIDEO)

J. S.

01. 04. 2024. u 20:53

OSVRT na srpsko-hrvatske odnose u BiH u prethodna dva veka, Karanović počinje citatom iz pripovetke Ive Andrića „Priča o vezirovom slonu", objavljene 1947. godine: „I tako Bosna kao i dosada neuređena, bez zakona, luta i lutaće možda do sudnjega dana."

БОСНА ЛУТА ДО СУДЊЕГА ДАНА : Историчар Карановић о српско-хрватским односима у БиХ (ВИДЕО)

Foto KCNS

Karanović smatra  da bi ispravno tumačenje i stručna književno-teorijska analiza samo ove Andrićeve pripovetke bili dovoljni za razumevanje kompleksnosti ustrojstva današnje BiH  i njene praktične neodrživosti, koje se zasnivaju na marginalizovanju istorijskih fakata prema kojima  Bosna predstavlja samo jedan povesni paradoks.

- Kao i u slučaju Jugoslavije, političku i socijalnu osovinu BiH, sve do devedesetih godina prethodnog stoleća, činili su uvek nestabilni odnosi između Srba i Hrvata. Uzdizanjem „muslimanske komponente", kao konfesionalno-etničke, kulturološke, a onda i političke vertikale strukture BiH, „srpsko-hrvatski referentni sistem" sukoba u vezi sa karakterom, identitetom i budućnošću  BiH dobio je kontekst pravog političkog „pandemonijuma".- naglašava Karanović.

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića „Srpsko-hrvatski odnosi u BiH u XIX i XX veku“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)