VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU PRAZNIK SVETOG NIKONA: Svetac koji nosi snažnu poruku - važio za iscelitelja, pretrpeo brojne muke

Novosti online

05. 04. 2024. u 07:21

SVETI Nikon je bio rimski oficir, koji se spasao u boju tako što se prekrstio i pomolio Bogu, od tada njegov život se menja i sve posvećuje veri.

ВЕРНИЦИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ ПРАЗНИК СВЕТОГ НИКОНА: Светац који носи снажну поруку - важио за исцелитеља, претрпео бројне муке

Foto: Printskrin

Prema verovanju Nikon je sa četom pošao u boj, pre toga majka ga je posavetovala, da ako upadne u nedelje, da se prekrsti i prizove Hrista u pomoć. I zaista, kada je u boju Nikonova četa bila opkoljena i sasvim blizu konačne pogibije, Nikon se prekrstio i u srcu zavapi Hristu.

U tom času dobio je neobičnu silu, jurnuo u neprijatelje i jedne ubio, a druge nagnao u bekstvo. Vraćajući se kući Nikon je neprestano u čudu uzvikivao: “Veliki je Bog hrišćanski!” Nakon ovog događaja tajno je otplovio u Aziju, gde ga episkop kizički Teodosije krsti.

Po krštenju zatvorio se u jedan manastir, gde se predao učenju i podvigu. No pred smrt episkop Teodosije je imao viziju, u kojoj mu bi naređeno da sebi za naslednika rukopoloži Nikona. Starac Teodosije odmah pozove Nikona i rukopoloži ga za đakona, potom za prezvitera i episkopa. No božjim promislom Nikon uskoro dođe u Neapolj gde obrete svoju majku još u životu.

Po smrti materinoj on se udalji sa devet učenika, negda ratnih drugova, u Siciliju, i tamo se odade propovedi Jevanđelja. No beše strašno gonjenje hrišćana u to vreme. I knez Kvintijan uhvati Nikona sa drugovima i udari na velike muke.

Njegovih stotinu devedeset učenika i drugova biše posečeni. A Nikona je mučitelj vezivao konjima za repove, bacao ga s visoke stene u provaliju, tukao, strugao, no Nikon sve te muke prežive. Najzad bi posečen mačem i preseli se Gospodu.

Njegovo telo bi ostavljeno u polju, da ga ptice pojedu. No neko čobanče, s besnim duhom, zakači se i padne na mrtvo telo Hristovog mučenika, i odmah se isceli. Ono razglasi o telu Nikonovom, te hrišćani dođu i česno ga pogrebu.

BONUS VIDEO: DRON IZNAD DEPONIJE NA KOJOJ SE TRAŽI TELO DANKE - U toku pretraga terena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)