KRV DOBROVOLJNO DARIVALO 50 DAVALACA: Akcija Udruženja Srba, Hercegovaca i prijatelja u Srbiji u Novom Sadu

Lj.P.

13. 04. 2024. u 12:02

UDRUŽENjE Srba, Hercegovaca i prijatelja u Srbiji, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine organizovalo je po osamnaesti put u svojim prostorijama akciju dobrovoljnog davanja krvi.

КРВ ДОБРОВОЉНО ДАРИВАЛО 50 ДАВАЛАЦА: Акција Удружења Срба, Херцеговаца и пријатеља у Србији у Новом Саду

FOTO: Pres služba Grada

Povodom te akcije posetio ih je  član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić i zahvalio im se na humanom činu istakavši da Grad Novi Sad prepoznaje važnost ovakvih akcija organizacija i institucija koje su ujedinjene na ovom važnom zadatku i nastaviće da ih prati i podržava u svim segmentima delovanja, kako bi svi zajednički doprineli da se što više sugrađana podstakne na humanost.

- Davanje krvi predstavlja opšti društveni interes, a Grad Novi Sad godinama u kontinuitetu, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada - Gradska organizacija i Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, sprovodi Program omasovljenja dobrovoljnog davalaštva krvi, akcijama davanja krvi koje se sprovode na terenu, u institucijama i lokalnoj zajednici. Humanost u Novom Sadu već decenijama ne poznaje i ne priznaje granice - rekao je dr Dragan Stajić. - Dokaz za to su ovakvi događaji jer skreću pažnju javnosti na važnost dobrovoljnog davalaštva krvi. Moramo biti svesni da su situacije u kojima su ljudski životi ugroženi svakodnevne i da smo mi ti koji možemo da im pomognemo.

FOTO: Pres služba Grada

U dosadašnjim akcijama dobrovoljnog davanja krvi Udruženja Srba, Hercegovaca i prijatelja prikupljeno je oko 700 doza krvi, a većina davalaca je od 18 do 35 godina starosti. Učesnici u humanoj akciji kažu da su želeli da pomognu nekome kome je dragocena tečnost potrebna za lečenje.

- U današnjoj akciji prijavljeno je 50 dobrovoljnih davalaca krvi, to su uglavnom mlađi članovi našeg Udruženja, ali i naši prijatelji. Ovo nije jedina humana akcija koju naše Udruženje organizuje na teritoriji Grada Novog Sada, ali svakako predstavlja jednu od humanijih – rekao je predsednik Udruženja Božidar Milović.

Dostupnost krvi, prema rečima dr Stajića,   veoma je  važna komponenta savremene medicine, jer  krv ne može biti stvorena veštačkim putem i jedini način pribavljanja je od dobrovoljnih davalaca.

FOTO: Pres služba Grada

 

- Zato je veoma važno neprekidno motivisati građane da postanu i ostanu dobrovoljni davaoci krvi, promovisati humanost i podizati svest o značaju koji davanje krvi ima za nesmetano funkcionisanje zdravstvenog sistema, jer nečija dobra volja može spasiti nečiji život. Zahvaljujući ovim, ali i svim drugim plemenitim ljudima, kao i našem Crvenom krstu, možemo sa ponosom da kažemo da Novi Sad ima ima dobro razvijeno i organizovano dobrovoljno davalaštvo krvi – zaključio je dr Dragan Stajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!