DOSITEJ ZA NAJBOLJE: Na svečanoj akademiji uručeno prestižno priznanje u prosveti

B.B.

24. 04. 2024. u 11:10

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović uručila je na večerašnjoj svečanoj akademiji „Učitelj Dositej“ u Narodnom pozorištu u Beogradu povelje, koje nose ime po ovom prosvetitelju, pojedincima i institucijama za postignute izuzetne doprinose u oblasti prosvete u 2023. godini. Ove godine pristigle su 52 prijave za Dositejevu povelju, a Komisija je izabrala 14 dobitnika.

ДОСИТЕЈ ЗА НАЈБОЉЕ: На свечаној академији уручено престижно признање у просвети

Foto: Ministarstvo prosvete

- Verujem da za svakog od dobitnika ova povelja predstavlja čast i dodatnu motivaciju u budućem radu. Naši prosvetni radnici su, po uzoru na Dositeja, izabrali svoj poziv i posvetili se podučavanju novih generacija. Želim da vam zahvalim za svakodnevni trud, strpljenje, razumevanje i podršku koje pružate svojim učenicima i studentima - rekla je ministarka, čestitajući dobitnicima.

Đukić Dejanović je podsetila da je Ministarstvo prosvete ustanovilo ovo priznanje od školske 2020/21. godine i da je to još jedna značajna nagrada, pored Svetosavske, koja se dodeljuje za doprinos u prosveti.

Ministarka je navela da je Dositej uvek isticao da su prosveta i nauka osnov napretka.

- Njegov rad i ideje i dalje inspirišu mnoge. Smatram da je potrebno da se delu Dositeja i njegovim porukama češće vraćamo. Upravo zbog značaja njegovog dela za mlade generacije Ministarstvo prosvete odlučilo je da se u školama dodatna pažnja posveti njegovom radu i porukama - navela je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da u promovisanju ličnosti i dela Dositeja Obradovića veliki značaj ima i Zadužbina koja nosi njegov naziv, a koja ove godine proslavlja 20 godina rada.

- Svake godine od 10. do 30. aprila ova ustanova obeležava „Dositejeve dane“ posvećene ovom velikanu pismenosti, obrazovanja, znanja, verske tolerancije, moralnosti, dobročinstva. Još jednom čestitam dobitnicima, kao i Zadužbini „Dositej Obradović“ na predanom radu i promovisanju ličnosti i dela ovog velikana - istakla je ona. 

Svečanu akademiju „Učitelj Dositej“ organizovala je Zadužbina „Dositej Obradović“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, povodom obeležavanja 240 godina od objavljivanja Dositejevog dela „Sovjeti zdravago razuma“ i 220 godina od objavljivanja pesme „Vostani Serbie“.

Na svečanosti su nastupili, između ostalih, Akademski hor Kolegijum muzikum i Prvo pevačko društvo 1905 iz Šapca. 

Dobitnici povelja „Dositej Obradović“ su: Predškolska ustanova „Radost” iz Novih Banovaca; Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz  Knjaževca; Osnovna škola „Bratstvo jedinstvo” iz Kucure; Osnovna škola „Ilija Garašanin” iz Aranđelovca; Ivan Marković, samostalni pedagoški savetnik, nastavnik muzičke kulture u Osnovnoj školi „Mića Stanojlović” iz Koceljeve; mr Dejan Bošković, viši pedagoški savetnik, nastavnik biologije u Osnovnoj školi „Ivo Andrić” iz Beograda; Marija Bastić, pedagoški savetnik, nastavnik razredne nastave  u Osnovnoj školi „Janko Veselinović” iz Beograda; Milanka Berković, pedagoški savetnik, nastavnik razredne nastave u Osnovnoj školi „Filip Višnjić” iz Beograda; Biljana Ajdačić, pedagoški savetnik, nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Ivanjica; dr Uroš Dojčinović, redovni profesor na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu i nastavnik u Muzičkoj školi „Josip Slavenski” iz Beograda; Jovanka Andrić, direktor Predškolske ustanove „Plavi čuperak” iz Titela; Luka Rodić, učenik 7. razreda Osnovne škole „Ljuba Nešić” iz Zaječara; Milica Cvijović, učenik generacije Užičke gimnazije, sada student Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu; Fakultet Pedagoških nauka Jagodina, Univerzitet u Kragujevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)