KNJIŽEVNICI PRECRTALI PISCE: Pri kraju izjašnjavanje o kandidatima za nove akademike SANU, izbori u novembru

D.Bogutović - Lj. Begenišić

25. 04. 2024. u 10:51

AKO se nastavi sa dosadašnjom praksom izbora novih akademika, Srpsku akademiju nauka i umetnosti moglo bi da zadesi da ostane bez - ijednog pisica.

КЊИЖЕВНИЦИ ПРЕЦРТАЛИ ПИСЦЕ: При крају изјашњавање о кандидатима за нове академике САНУ, избори у новембру

Foto Dragan Milovanović

Ovakvu slutnju potkrepilo je prekjučerašnje izjašnjavanje članova Odbora za književnost i jezik kada, prilikom tajnog glasanja, nije prošao nijedan predloženi književnik.

Kako "Novosti" saznaju, dvotrećinsku podršku akademika ovog odeljenja dobili su dvoje lingvista Marta Bjeletić i Viktor Savić, kao i teoretičarka književnosti Gorana Raičević. Podršku, međutim, nije dobio nijedan od osam predloženih pisaca.

Istovremeno, na Odeljenju za istoriju podršku je dobilo više od polovine predloženih istoričara, a akademici su glasali za šestoro kolega od desetoro koliko ih je bilo na listi. Tako su zeleno svetlo na Odeljenju za istorju dobili Petar Krestić, Vesna Dikić, Aleksandar Rastović, Igor Borozan, Bojana Krsmanović i Ivan Jordović.

Kada je reč o odeljenju medicinskih nauka predloženo je 15 imena, a samo odeljenje je predložilo kardiloga Arsena Ristića i imunologa Vladimira Trajkovića, kao i tri inostrana člana, od kojih je dvoje srpskog porekla - imunulog Janko Nikolić Žugić sa Univertziteta u Arizoni i profesorka sa Mejo klinike Vesna Garović. Na listi su i vaskularni hirurg Lazar Davidović, interventni kardiolog Branko Beleslin, urolog Miroslav Đorđević... Odeljenje je predložilo i da Tatjana Simić koja je sada dospini član postane redovni član akademije.

Glasanje i o referatima

Po proceduri, o svim kandidatima koji su dobili podršku matičnih odeljenja, biće sačinjeni referati o kojima će se krajem maja ponovo izjašljavati članovi Odeljenja. Svaki kandidat ponovo će morati da dobije dve trećine glasova akademika. Oni koji prođu i taj krug "idu" na izbornu skupštinu, a konačnu reč da li će se upistai među besmrtnike daće akademici na izbornoj skupštini koja treba da se održi 7.novebra.

- Mi imamo četri slobodna mesta na odeljenju, ali koliko su nam dobri kandidati to nam je malo - kaže nam akademik Radoje Čolović.

Prema onome što je do sada poznato od svih odeljenja, a ima ih osam, samo Odeljenju za jezik i književnost preti opasnost da ostane bez celog jednog "dela" - književnog. Jer, na spisku pisaca koji su predloženi za SANU, a koji nisu dobili podršpku kolega sa odeljenja, bili su autori čija su dela pobrala naša najznačajnija priznanja i nagrade i kojima, po mišljenju književnih znalaca vreme nije naudilo. Tako su bez podrške akademika ostali pisci Milisav Savić, Miroslav Maksimović, Vladan Matijević, Zoran Živković, Dragan Stanić (Ivan Negrišorac), Slobodan Vladušić i Mihajlo Pantić. Odbijena su i četvorica istaknutih književnih kritičara, esejista i lingvista: Radivije Mikić, Rajna Dragićević, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Zorica Nestorović i Aleksandar Milanović.

U međuvremenu SANU je izgubila četvoricu članova iz redova pisaca: Dragoslava Mihajlovića, Milovana Danojlića, Gorana Petrovića i Davida Albaharija koji nije bio u radnom sastavu.

Pošto se na izbornoj skupštini glasa i za redovne članove koji sada imaju status dopisnih , odeljenje jezika i kljiževnsoti izjasnilo se da status redovnih članova dobiju Zoran Paunović, Jovan Delić i Slobodan Grubačić. Da podsetimo, prilikom izbora Slobodana Grubačića za dopisnog člana 2009. godine, deo stručne javnosti optužio ga je prekomerno uzimao citate iz tuđih radova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)