JAKA KIŠA SA GRMLJAVINOM SRUČIĆE SE DANAS NA OVE DELOVE SRBIJE: Pre vikenda ništa od sunca i toplog vremena

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

07. 05. 2024. u 10:48

POČETAK ove sedmice doneo je Srbiji sunčano i vrlo toplo vreme, uz temperature i do 28 °C, a grmljavinskih nestabilnosti bilo je samo lokalno na istoku. Srbija će i danas biti pod uticajem termičkog grebena, uz priliv tople vazdušne mase sa Mediterana.

ЈАКА КИША СА ГРМЉАВИНОМ СРУЧИЋЕ СЕ ДАНАС НА ОВЕ ДЕЛОВЕ СРБИЈЕ: Пре викенда ништа од сунца и топлог времена

Foto: Unsplash

Iz tog razloga tokom većeg dela dana biće pretežno sunčano ili umereno oblačno, ali i relativno toplo, uz temperature od 24 do 28 °C, u Beogradu do 27 °C.

Ipak, današnji termički visinski greben će sve više slabiti, a jačati ciklon iznad Đenovskog zaliva. Vazdušni pritisak biće u padu, a posle podne i uveče očekuje se destabilizacija atmosfere, a to će biti uvod u jaču promenu vremena.

Već pred kraj dana širom Srbije biće vrlo nestabilno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom i to prvo na zapadu Srbije, da bi se ovaj grmljavinski sistem potom premeštao ka centralnim, severnim i severoistočnim predelima Srbije.

Biće uslova i za grmljavinske oluje sa obilnijim pljuskovima i gradom, a na pojedinim lokacijama u kratkom vremenskom intervalu moglo bi da padne više od 20 litara kiše po kvadratnom metru, pojasnio je Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

Najveća opasnost od jačih grmljavinskih procesa danas će postojati u zapadnim, jugozapadnim, severnim i centralnim predelima Srbije, u Šumadiji, na području Podunavlja, Pomoravlja, Braničevskog okruga i u Vojvodini.

Od srede do petka visinski ciklon premeštaće se na jugoistok, ka delu Mediterana južno od Grčke.

On će usloviti i priliv svežije vazdušne mase.

U sredu i u četvrtak u Srbiji će biti promenljivo oblačno sa pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje i nepogode, uz obilnije padavine.

Maksimalna temperatura biće u sredu od 21 do 25 °C, u Beogradu do 23 °C, a u četvrtak od 15 do 23 °C, pri čemu će najtoplije biti u Vojvodini.

U petak se očekuje ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

Za vikend stabilizacija vremena i dosta više sunca, biće i nešto toplije.

U nedelju će uslova za pljuskove sa grmljavinom biti na severozapadu Bačke i na jugu Srbije.

Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 20 do 25 °C.

Dakle, pred nama je vreme u skladu sa kalendarom. Temperature će se kretati uglavnom oko prosečnih vrednosti.

S obzirom na to da se od poslepodneva pa u naredna dva dana očekuje pojava jačih grmljavinskih procesa, oni mogu biti potencijalno opasni. Ipak, nema mesta panici, jer ovakve pojave uobičajane su u ovom delu godine.

Potrebno je samo prilagoditi se aktuelnim vremenskim prilikama i redovno pratiti upozorenja nadležnih državnih služba.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: DR PETAR DRAGIĆ: Prednosti laserske operacije vena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije