SIJEVI APLAUZI NAJVEĆI PONOS! Ansambl "Kolo" pred velikim državnikom i njegovom suprugom izveli igre iz centralne Srbije (FOTO)

V. N.

08. 05. 2024. u 18:35

APLAUZI predsednika Si Đinpinga i njegove supruge su jedan od najvećih utisaka koji nosimo sa Aerodroma "Nikola Tesla" prilikom svečanog dočeka koji je upriličen sinoć visokim gostima iz Kine na početku zvanične posete Srbiji. Osećali smo nacionalni ponos, počastvovanost i zahvalnost što nam je ukazana prilika da na ovakav način možemo da doprinesemo gostoprimstvu naše zemlje, na čelu sa predsednikom Vučićem.

СИЈЕВИ АПЛАУЗИ НАЈВЕЋИ ПОНОС! Ансамбл Коло пред великим државником и његовом супругом извели игре из централне Србије (ФОТО)

Serbian Presidential Press Service via AP

Ovako, za "Novosti", dan kasnije, sumira utiske Janko Dimitrijević, pedagog za narodnu igru Ansambla "Kolo" čiji su članovi spletom narodnih igara iz naše zemlje oduševili predsednika Sija i njegovu suprugu Peng Lijuan. Ukazujući da su aplauzi velikog državnika i njegove supruge dokaz i uzajamnog prepoznavanja naše dve kulture i potvrda čeličnog prijateljstva dveju zemalja, Dimitrijević objašnjava da je "Kolo" sinoć izvelo igre iz centralne Srbije koje su deo antologijskog repertoara ovog Ansambla:

- U pitanju je koreografska postavka iz 1948. godine autorke Olge Skovran, prve direktorke "Kola". Inače, kolo je najrasprostranjenija igra na teritoriji cele Srbije i predstavlja najrašireniji i najživlji oblik našeg kulturnog nasleđa i kao takva je prepoznata kao deo kulturnog nasleđa čovečanstva kada je 2017. godine uvrštena na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine.

Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Navodeći da su nastupi Ansambla "Kolo" obično rezervisani za koncertne dvorane u kojima se traži karta više, naš sagovornik podseća da ovaj Ansambl, kao republička ustanova kulture sa nacionalnim renomeom, od svog osnivanja učestvuje u različitim diplomatskim aktivnostima kao i najvišim državničkim protokolima.

Aktuelna generacija igrača, kako ističe Dimitrijević, sa ponosom nastavlja tu tradiciju i svaki put oseća posebno zadovoljstvo kada ima priliku da na ovakav način reprezentuje kulturu naše zemlje.

- Ovoga puta nam je ukazana posebna čast da nastupimo na samom početku zvanične posete predsednika Sija našoj zemlji. Takođe, zahvalni smo na prilici da ovakvim nastupom ukažemo na značaj i podignemo vidljivost narodne igre na nacionalnom planu - kaže Dimitrijević.

Oduševljenje poblike u Šangaju

- UPOZNATI smo sa razmerama kineskog gostoprimstva, s obzirom na naše ucešće na prošlogodisnjem Međunarodnom sajmu u Šangaju, u okviru zvanične državne delegacije. Iskreno oduševljenje kineske publike nas je uverilo da naša narodna igra uspešno prevazilazi granice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...