PRVA DONACIJA BANKA INTEZE ZA PODRŠKU ZDRAVLJA NAJMLAĐIH: NOVA OPREMA ZA KOMFORNIJE LEČENJE DEČIJEG SRCA

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

15. 05. 2024. u 15:29

DONACIJOM opreme za hiruršku salu Odeljenju kardiohirurgije Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" zvanično je počela sa radom Fondacija Banka Inteze. Oni su najvećoj dečijoj klinici u zemlji omogućili opremu u vrednosti od gotovo 145 hiljada evra.

ПРВА ДОНАЦИЈА БАНКА ИНТЕЗЕ ЗА ПОДРШКУ ЗДРАВЉА НАЈМЛАЂИХ: НОВА ОПРЕМА ЗА КОМФОРНИЈЕ ЛЕЧЕЊЕ ДЕЧИЈЕГ СРЦА

FOTO: Marko Petrovic

Odeljenje kardiohirurgije "Tiršova" dobilo je uređaj za autotransfuziju, transportni respirator, monitor za pacijente, hirurško čeono operativno svetlo, i nameštaj za intenzivnu negu i oprecionu salu.

Doktor Vladimir Milovanović, načelnik Odeljenja kardiohirurgije u "Tiršovoj" zahvalio se donatorima i podsetio da je Banka Inteza i 2011. godine bila darodavac ovoj ustanovi:

- Mi smo najveći centar za lečenje dece sa urođenim srčanim manama i godišnje operišemo oko 250 mališana kako iz Srbije, tako i iz zemalja jugoslovenskog regiona. Aparate koje smo dobili u ovoj akciji i ranije smo koristili na klinici, ali ovi novi su poslednja reč tehnologije. Zahvaljaujći sredstvima Banka Inteze iz 2011. godine u vrednosti oko 250 hiljada evra renovirana su odaljenja dečije kardiohirurgije i kardiologije.

Banka Inteza pokrenula je Inteza Fondaciju uz podršku Divizije međunarodnih banaka članica grupe Sanpaolo sa ciljem stvaranja modernog, održivog i inkluzivnog društva kroz usmerenost na pet ključnih oblasti uticaja - podršku ženama u teškom položaju i borbi protiv društvenih nejedankosti, podršku razvoju obrazovanja dece i mladih, jačanju zdravstvene i socijalne zaštite sa fokusom na stariju populaciju, ublažavanje klimatskih promena, zaštiti životne sredine, kao i projektima lokalne zajednice.

- Svesni smo da kao tržišni lider u Srbiji imamo važnu ulogu u podršci privredi i građanima, ali i odgovornost za dobrobit celokupnog društva - rekao je Darko Popović, zamenik predsednika Upravnog odbora Inteza Fondacije i predsednik Izvršnog odbora Banka Inteza. - Zato smo ponosni što ćemo osnivanjem Inteza Fondacije, kao prirodnog nastavka naše dugogodišnje podrške zajednici, biti u prilici da na struktuiran i strateški način pomognemo u rešavanju ključnih socijalnih izazova i doprinesemo opštem razvoju i boljitku društva. Donacijom Univerzitetskoj dečjoj klinici želimo da omogućimo još bolje uslove lečenja za najmlađe pacijente i rada za osoblje bolnice, pružajući istovremeno doprinos jačanju ukupnog zdravstvenog sistema u zemlji.

Najveća dečja bolnica u Srbiji, koja izvodi najsloženije i najzahtevnije medicinske procedure, godišnje zbrine više od 180.000 najmlađih pacijenata iz cele zemlje i regiona, obavi oko 10.000 hospitalizacija, 7.000 operacija u operativnim blokovima i još oko 10.000 u dnevnim bolnicama. Odeljenje kardiohirurgije najveći je centar za lečenje dece sa urođenim srčanim manama u Srbiji, od kojih najveći broj čine novorođena deca i deca do prve godine života.

U ime ministarstva zdravlja donatorima se zuahvalio dr Mirsad Đerlek, državni skeretar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku