MANIPULACIJAMA PODRIVAJU AUTORITET NAŠE CRKVE NA KiM: Na marginama sabora SPC još se komentariše sramna odluka nepostojeće države Kosovo

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

18. 05. 2024. u 18:31

MAJSKO zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, uz planirani radni deo: podnošenje izveštaja o radu svih eparhija i crkvenih tela, razmatranje kadrovskih rešenja i predloga da neke eparhije dobiju status mitropolije, recimo zvorničko-tuzlanska, za koju je podnet zahtev, protiče i u komentarisanju sramne odluke Prištine da patrijarha Porfirija i sedam arhijereja vrati sa prelaza Merdare.

МАНИПУЛАЦИЈАМА ПОДРИВАЈУ АУТОРИТЕТ НАШЕ ЦРКВЕ НА КиМ: На маргинама сабора СПЦ још се коментарише срамна одлука непостојеће државе Косово

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 O tome je Sabor prvog dana zasedanja izdao zvanično saopšenje, ali se na marginama skupa arhijereji često vraćaju na onemogućavanje SPC, od strane vlasti nepostojeće države Kosovo, da svečani deo zasedanja Sabora počne u Pećkoj patrijaršiji.

Taj događaj, koji je mnogo više od incidenta, ne utiče ni na koji način negativno na tok Sabora, ali se o njemu priča. Arhijereji pozdravljaju sve one koji su o tome javno izneli stav i ukazali da je, u najmanju ruku, neprimereno, drsko i bezbožno zabranjivanje poglavaru SPC da ode u svoj dom.

- Zabrana patrijarhu srpskom da dođe na KiM nije samo vrhunac apsurda, to je još jedan pokušaj totalnog uništavanja pravoslavlja - poručio je mitropolit Luka. - Nažalost, iza ove odluke stoji hladna (geo)strateška manipulacija. Zapravo, to što su se u poslednje vreme iznova počele širiti lažne informacije o tome da Srbi navodno "nikada nisu podizali" crkve na Kosovu i da su ih "samo oduzimali" drugima. Pod okriljem ove manipulacije krije se jednostavan cilj - dovođenje pod sumnju legitimnosti prisustva SPC na iskonsko srpskim prostorima.

Takođe, i postavljanje temelja za korenite promene verskog identiteta. Odlukom da patrijarha ne puste na teritoriju na kojoj živi njegov verni narod, kojem je preko potrebna podrška i zaštita, kako je ocenio mitropolit Luka, Priština grubim kršenjem osnovnih prava želi da pokaže celom svetu da je poglavar SPC navodno "stranac" na Kosovu, da SPC nema budućnost u regionu.

- U prilog mojim rečima ide i demonstrativno skrnavljenje Crkve Svete Trojice u selu Naklo blizu Peći, koje se dogodilo nakon blokiranja ulaska patrijarha Porfirija na KiM - kaže mitropolit Luka.

Episkop iz BiH ide u Zagreb?

SABOR bi mogao da izabere bar tri nova episkopa, a "kandidati" su, kako nezvanično saznajemo, monasi Petar, Danilo i Nektarije. Razmatra se i popuna upražnjenih mesta u mitropolijama zagrebačko-ljubljanskoj i temišvarskoj.

Kako nezvanično saznajemo, jedan od arhijereja SPC u BiH, mogao bi da ode u Zagreb, gde je mitropolit bio Porfirije pre dolaska na mesto patrijarha. Zvaničnu potvrdu, međutim, nije moguće dobiti, jer arhijereji kažu da ćutanjem o kadrovanju sprečavaju pritiske, jer se događalo da zbog uticaja javnosti ne bude izabran neko ko je već bio viđen za to mesto

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!